Immunerősítő Receptek

2019. 02. 14.

Gábor gyenge immunrendszerét szeretné kicsit felturbózni, mert megunta, hogy állandóan elkap valami nyavalyát, ősztől tavaszig, szinte folyamatosan beteg. Lassan már ott tart, hogy attól betegnek érzi magát, ha valaki tüsszent mellette az utcán. A tablettákból egy életre elege van, helyettük szeretne inkább természetes gyógymódokat és nagyszüleink által immunerősítésre használt gyógyító füveket megismerni. Nem kérdéses, hogy ráférne pár jó tanács fitt-térítőinktől!

Az immunrendszer normál működéséhez nagyon sok tényezőnek kell egyszerre jól működnie. Az immunrendszer 70%-át a bélben lévő baktériumok alkotják. Fontos, hogy egészséges legyen ez a bélflóra. Stressz, fertőzések vagy egészségtelen táplálkozás esetén felborul az egyensúly. Nagyon fontos, hogy minden nap vitamindúsan étkezzünk, és akkor nem kell attól tartanunk, hogy majd az ágyat fogjuk nyomni vagy, hogy elkapunk különböző betegségeket másoktól.

Az immunrendszerünk erősítésére minden évszakban oda kell figyelnünk, nyáron egy picit könnyebb dolgunk van, hiszen a napfény által rengeteg D-vitamin keletkezik a szervezetünkben. D-vitamin mellett a virágpor is jó immunerősítő. A növénynek az összes ásványi anyag és vitamin tartalma koncentrálódik a virágporban és ez egy nagyon erős stimuláló hatás az immunrendszernek.

Hogyha valami nátha, influenza rendszeresen megtalál bennünket, akkor lehet, hogy valami góc van a szervezetünkben, amit érdemes felkutatni, megszüntetni és akkor az immunrendszer működése is helyreáll.

Szerencsére számtalan immunerősítő alapanyag áll rendelkezésünkre: a méz, a fokhagyma, a zöldspárga, a gránátalma vagy a füge.

A gránátalmát a hosszú élet titkának tekintik, hiszen lelassítja az öregedés folyamatát és segíti a sejteknek a működését, meghosszabbítja a sejtek élettartamát.

A népgyógyászatban a legértékesebb méznek az erdei vegyes méz számít. Ezt gyakorlatilag minden típusú betegségre gyógyírként használják. Külsőleg is nagyon gyógyító hatású, olyan sebek kezelésénél, amikor már semmi más nem használ. A méz rendkívül sok enzimet tartalmaz és az enzimek elpusztítják a baktériumokat, mikrobákat. Minél sűrűbb a méz, annál jobb minőségű, de azért vigyázzunk is vele, mert magas az energiatartalma és magas a glikémiás indexe is.

A fahéj jótékony hatásai között szerepel, hogy fertőzés megelőző, amely az őszi, téli hónapokban azért nem elhanyagolható. És emellett érdekesség, hogy ha a fahéjat a fogkrémünkkel összekeverjük és így mosunk fogat, akkor a szájban a fogszuvasodást megelőzi, illetve a baktériumokat is elpusztítja.

Az ananásznak rendkívül sok jó hatása van a szervezetünkre. Például láz csillapító, vagy segít kitisztítani az elmeszesedett érfalakat, javítja a vérkeringést, izomgörcs oldó hatása van és még sorolhatnám.

Egy biztos, ezektől az ételektől, maximum az ízlelő bimbói fognak elgyengülni! Reméljük nem csak neki, hanem Önöknek is sikerült pár ötletet adnunk és kipróbálják immunerősítő ételeink valamelyikét!

vissza a listára