Receptek Az Egészséges Grill Ételekhez

2019. 02. 14.

A nyár a kirándulások, szabadtéri sütögetések, kerti partik időszaka. A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a egyik legdivatosabb program. Ilyenkor a társaság és a jó hangulat adott, de csak akkor leszünk igazán sikeresek, ha finom ételekkel készülünk és mindenki teli hassal távozik tőlünk. Széles a paletta, a nehéz húsoktól kezdve, a halakon át, egészen a grillezett zöldségekig, sok-sok különböző finomsággal lephetjük meg vendégeinket a hétvégi vagy esti grill partik alkalmával. Azonban fontos, hogy minél változatosabb, izgalmasabb ételekkel készüljünk a vendégek fogadására, hogy mindenki találjon ínyére valót! Ha számunkra fontos az egészség, akkor ilyenkor is megcsillanthatjuk barátainknak, ismerőseinknek ilyen irányú kreativitásunkat. Tegyék most félre a nehéz húsokat és próbálják ki a következő egészséges grill ételeket és biztosak lehetnek benne, hogy a következő összejövetelt is Önökhöz szervezik majd!

TV Paprika Logo

Citromos garnélanyárs

Hozzávalók két személyre: 20db garnélarák és pálcikák, amikre feltűzzük őket! a páchoz: olívaolaj 2 ek. friss citrom leve pár gerezd vékonyra vágott fokhagyma kakukkfű só bors tálaláshoz: 10 dkg feta sajt 2db paradicsom őrölt fekete bors 1 ek. olívaolaj 1 ek. citrom leve mentalevél

Elkészítés: A rákokat pálcikákra tűzzük, megforgatjuk a pácban és a grillbe tesszük, ahol pár perc alatt megsül. Paradicsommal és feta sajttal tálaljuk.

Grillezett fogas

Hozzávalók két személyre: 30 dkg fogas filé zsírszegény tejszín kapor 10 dkg gomba 10 dkg rák só olívaolaj 20 dkg barna rizs

Elkészítés: A fogast besózzuk, majd grillrácson készre sütjük. Eközben a felaprított gombát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a rákot, a felaprózott kaprot és a tejszínt és felforraljuk. Főtt rizzsel vagy vegyes salátával kínáljuk.

Kínai csirkecombok

Hozzávalók két személyre: 4 felső csirkecomb 2 gerezd fokhagyma (áttörve) 2 cm gyömbér reszelve 3 ek szójaszósz 1 ek méz fél citrom leve

Elkészítés: A csirkecombokat megtisztítjuk. A többi hozzávalót összekeverjük, majd ráöntjük a csirkecombokra. Minimum 20 percig pácoljuk, de akár egy éjszakán át is lehet. A csirkecombokat a páccal együtt tepsibe helyezzük, 180°C-ra előre felmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. (kb20 perc után meg fordítjuk akkor jó, amikor szép piros lesz a felülete.) A szószt leszűrhetjük és megtarthatjuk, de tálaláskor a csirkecomb mellé is önthetjük.

Hátszín csíkok

Hozzávalók két személyre: 2 vastag hátszínszelet (kb. 2cm/1 szelet) 1 ek olívaolaj 1 tk római köménymag 2 gerezd fokhagyma préselve Szószhoz: 1 gerezd grillezett fokhagyma 1 ek olívaolaj 75 ml joghurt (görög) 1 tk Dijoni mustár 1 ek bazsalikomecet ½ tk római köménymag ½ tk koriander mag só, őrölt bors Díszítéshez: petrezselyemzöld, fenyőmag

Elkészítés: Elkeverjük az olívaolajat a római köménymaggal és a préselt fokhagymával. A hátszínt bepácoljuk és hűtőszekrényben kb. 2-4 órát pihentetjük, de akár előző este is bepácolhatjuk. Elkészítjük a szószt: pörköljük meg egy serpenyőben a koriander és köménymagokat (olaj nélkül). A grillezett fokhagymát kipréseljük a héjából, majd egy robotgéppel összeturmixszoljuk a többi alapanyaggal, majd ezt is berakjuk a hűtőszekrénybe „pihenni”. Előre felmelegített grillsütőben vagy grillen sütjük 5-5 percig mindkét oldalon, vagy 200°C-on. Amikor a hús kihűlt, felvágjuk kb. fél cm-es csíkokra. A szósszal tálaljuk, aprított petrezselyemzölddel és fenyőmagokkal díszíthetjük.

Chilis grillezett ananász

Hozzávalók: fél ananász 1 piros chili 2.5 cm gyömbér, reszelve fél deci rum fél zöldcitrom reszelt héja fél ek. méz

Elkészítés: A chilit kettévágjuk, kiszedjük belőle a magokat, kivágjuk az erét, majd felaprítjuk. Egy nehéz aljzatú lábasban felmelegítjük a rumot, a chili darabokat és mézet. 1-2 percig kevergetjük, majd mikor szirupot kapunk, lehúzzuk a tűzhelyről. Közben megtisztítjuk az ananászt egy ananász hámozóval vagy késsel, és 1 cm-e szeletekre vágjuk. Forró grill serpenyőben vagy grillsütőn karamellizáljuk az ananász szeleteket. Tálalás előtt leöntjük a mázzal.

vissza a listára