Receptek Az Egészséges Vágykeltéshez

2019. 02. 14.

A mondás szerint „A férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út”. Azonban ha párunknak nem csak a szívére szeretnénk hatni, akkor a helyszín hangulatán és az öltözékünkön kívül arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen étellel próbáljuk meg levenni a lábáról! A vágyfokozó ételek vagy más néven afrodiziákumok ősidők óta kiemelt szerepet kapnak minden kultúrában. Bármerre járunk a nagyvilágban, bármilyen konyha is áll közel a szívünkhöz, előbb vagy utóbb találkozunk azokkal az illatos fűszerekkel és vitalitást fokozó alapanyagokkal, melyeknek a helyiek potencianövelő hatást tulajdonítanak. Egyes fűszerek vérbőséget okoznak, bizonyos gyümölcsök plusz energiával látnak el bennünket, míg az állati eredetű afrodiziákumok általában magas fehérje tartalmukkal segítenek felkorbácsolni a szenvedélyeket! Lássunk most néhány könnyű és egészséges ételt, melyekkel akkor is forró hangulatot varázsolhatunk otthonunkba, ha odakint egyébként röpködnek a mínuszok!

TV Paprika Logo

Gyömbéres garnélarák rizstésztával

Hozzávalók két személyre: 25dkg garnélarák 20dkg rizstészta 1 evőkanál olívaolaj friss gyömbér 2 gerezd fokhagyma 1 piros chili 1 teáskanál frissen őrölt koriander 4db újhagyma fél kaliforniai paprika 1 dl fehérbor 1db citrom ½ teáskanál barnacukor 1 teáskanál halszósz

Elkészítés: A rákokat előkészítjük, forró olívaolajba tesszük, rászórjuk a felaprított chilit, gyömbért, fokhagymát és erős tűzön megpirítjuk. A kaliforniai paprikát és az újhagymát feldaraboljuk és pirítani kezdjük, édesítjük egy kevés barnacukorral és rászórunk egy kevés frissen őrölt koriandert. Ráfacsarunk pár csepp citromlét és hozzáadunk egy kevés, jó minőségű fehérbort. Végül a zöldségekhez hozzáadjuk a rákokat és az egészet még pár percig rotyogtatjuk. Rizstésztával tálaljuk, mely meleg vízben, főzés nélkül, 10perc alatt megpuhul.

Kagylós koktélsaláta

Hozzávalók két főre: 6-7 dkg kagyló 6 db fekete kagylóhéj 1 db friss ananász 5 dkg vörös bab 4 dkg fekete, magozott olajbogyó 10-15 dkg jégsaláta 1 db friss citrom 5 dkg kukorica 1 dl ezer sziget dresszing

Elkészítés: Az alapanyagokat előkészítjük, a kagylóhéjat elmossuk. A jégsalátát kis kockára vágjuk. Az ananászt hosszában kettévágjuk (levéllel együtt) és kivágjuk a belsejét, amit kis kockákra szeletelünk. A zöldségeket, az ananászt és a kagyló felét a elkeverjük a mártással. Egy szép tálra ráhelyezzük a két fél ananászt. A kagylóhéjakat megtöltjük salátával, és a tetejére egy-egy kagylót helyezünk. A maradék salátát az ananászokba töltjük. A citromot cikkekre vágva a tálra rakjuk.

Kaviár burgonya-fészekben

Hozzávalók két személyre : 4 kisebb burgonya 10 dkg kaviár 10 dkg light krémsajt 4 evőkanál olvasztott vaj frissen őrölt fekete bors, só

Elkészítés: A burgonyát héjában félkeményre főzzük! Megpucoljuk, majd nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Kivajazzuk a muffin formákat, majd belenyomkodjuk a burgonyát úgy, hogy kis kosárkák legyenek belőle. Előmelegített 200°C-os sütőben, 20 percig, sütjük, vagy amíg arany barnára nem sül. Kivesszük a formából, megborsozzuk és krémsajtot, majd a kaviárt kanalazunk bele.

Mézes-fahéjas barackpuding

Hozzávalók: 0,5kg őszibarack 2dl natúr joghurt 0,5dl méz 1 kk. őrölt fahéj fél vaníliarúd egy csipet só

Elkészítés: Lecsöpögtetjük a barack levét, majd húsz perc alatt puhára főzzük a fahéjjal, vaníliarúddal, sóval, és a saját levével. Ha már puha, akkor hozzáadjuk a joghurtot, s megint felforraljuk. Ezután vegyük le a tűzről, majd ha már nem annyira forró, akkor adjuk hozzá a mézet.

Gyömbéres csirkemell

Hozzávalók két személyre: 1 nagy kicsontozott csirkemell, 2 evőkanál olaj, fél csomó újhagyma, kevés citrom reszelt héja és leve, 0,5 dl joghurt, fél teáskanál zabliszt vagy durumliszt, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, fél kávéskanál fehér bors, ízlés szerint só

Elkészítés: A karikára vágott újhagymát (a szárát is) az olajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük a kis kockákra vágott csirkemellet. Egy-két percnyi kevergetés után megszórjuk a reszelt gyömbérrel, ráöntünk egy pohár vizet, majd ízlés szerint megsózzuk, hozzáadjuk a fehér borsot és addig pároljuk, amíg a hús puha nem lesz. Ha a levét idő előtt elfőné, apránként kevés forró vízzel pótoljuk. Citromlével pikánssá tesszük és a keményítővel simára kevert joghurttal besűrítjük. Jól kiforraljuk, közben kevergetjük, hogy le ne égjen. Párolt rizzsel kínáljuk.

vissza a listára