Receptek Gyenge Gyomorra

2019. 02. 14.

Éva gyenge gyomra miatt fordult fitt-térítőinkhez. Imádja a finom, ízes, fűszeres ételeket, de mostanában, ha ilyesmiket eszik, puffad, fáj a hasa, rossz a közérzete. A konyha nem idegen terep számára, mindig is szeretett főzőcskézni és jókat enni, ezért is viseli különösen nehezen, hogy már nem falhat be akármit. Fitt-térítőinknek tehát fel van adva a lecke, Évának olyan ételeket kell ma mutatniuk, melyeket nem csak nyugodt szívvel, hanem nyugodt gyomorral is ehet.

Sokan küzdenek hasi panaszokkal, puffadással. Ezt okozhatja a táplálék elégtelen megemésztése. Ha a bélben nem szívódik fel megfelelően a szénhidrát, akkor lejjebb kerül és a vastagbélben a baktériumok emésztik meg. A bélbaktériumok viszont melléktermékként gázokat termelnek, ami bizony puffadáshoz vezet.

Akinek gyenge a gyomra gyakran puffad, fáj a hasa, a legtöbb élelmiszertől panaszai vannak, azoknak érdemes első körben a bélflórájukat rendbe rakniuk, tehát egy bélflóra visszatelepítést végrehajtani, valamilyen probiotikummal. Fogyasszon élő joghurtkultúrában gazdag joghurtokat, mert az kedvez a bélflórának.

A népgyógyászat a gyenge gyomorról úgy tartja, hogy az kísérő jelensége más betegségeknek és ilyenkor azt javasolja, hogy olyan növényeket próbáljon fogyasztani az ember, ami segíti az emésztést, ami a puffadást gátolja, ha sok a sav, akkor a savcsökkentést, ha kevés a sav, akkor a savtermelést segíti.

A levendula az a fűszernövény, amely egész Európában nálunk terem a legjobb minőségben, még a franciák is tőlünk veszik. Ebből a levendulából fogok készíteni egy nagyon jó kis gyógyitalt. Ha a nevét nézzük egyébként, mert a levendulának több fajtája van, ez a levendula angustifolia. Nyugtató hatású, de ugyanígy az emésztésre is jótékonyan hat, például a különböző erjedéseket, puffadásokat gátolja, illetve nagyon erős antibakteriális hatása is van.

A bazsalikomnak ázsiai eredetű aromás növény, több fajtája is ismeretes van lila és zöld is, de ízükben olyan nagy eltérés nincsen. Régebben mágikus és vágykeltő hatást tulajdonítottak neki. Főzete, forrázata, elrágcsálása vagy ételekben való alkalmazása rendkívül hatásos lehet emésztési zavarok esetén. Segíti az ételeknek a feldolgozását.

A köménymagot már a körülbelül 2500 éves orvosi dokumentumokban az Ebers féle papírusztekercsekben is az emésztés elősegítésére ajánlották. Ellazítja a szervezet sima izmait a bétraktus, segíti a gázok távozását a szervezetben, megakadályozva a puffadást.

A zsálya az egyik legjobb gyógynövény légzőszervi panaszok ellen, és kiválóan alkalmas puffadásra, gyomortáji égésre.

Ha Önöknek is érzékeny a gyomruk, akkor fogyasszanak élő flórás joghurtokat, zöld fűszereket, zsályát, citromfüvet, kakukkfüvet, bazsalikomot, kaprot és főzzenek bátran gyomorégésre ajánlott gyógyvízzel. Ezek mind-mind jót tesznek az elnehezült gyomornak.

vissza a listára