Receptek Várandóság Alatt

2019. 02. 14.

Natália 5 hónapos kismamaként mindent megtesz, hogy egészséges kisbabája szülessen. Tisztában van vele, hogy a születendő baba tápanyagforrása ő maga, és hogy ebben az időszakban különösen fontos a helyes táplálkozás. Manapság a kismamáknak szóló szakirodalomból nincs hiány. Natália is beszerzett számtalan, a témával foglalkozó könyvet és az internetről, barátoktól is olvasott és hallott dolgokat, lassacskán picit kezd is besokallni a sok jó tanácstól. Tőlünk az ajánlott ételeken kívül hamarosan azt is megtudja, mely hozzávalókat kell egy időre száműznie a konyhából, hisz vannak például olyan fűszerek, melyeket ebben az időszakban nem tanácsos fogyasztani.

A várandósság alatt a mennyiségi helyett, inkább a minőségi étkezésre kellene helyezni a hangsúlyt, hiszen egy kismamának nem kettő helyett kell enni, hanem a kisbabának megadni minden olyan tápanyagot, amire az egészséges fejlődéshez szüksége van.

Kismamának főzni igazi kihívás még egy szakács számára is, hiszen nagyon oda kell figyelni arra, hogy miket ehetnek és a megnövekedett vitaminszükséglet miatt fontos nagyon, hogy változatosan táplálkozzanak.

Várandósság alatt körülbelül 12 kg az ajánlott gyarapodás. Ez lehet több is, vagy kevesebb is, attól függően, hogy a kismamának a kiinduló súlya mennyi volt. Hogyha a kismama egy kisebb túlsúllyal rendelkezett, akkor érdemes nem 12 kg-ot felszedni a várandósság alatt,

Néphagyományban az a szokás, hogyha valaki áldott állapotba kerül, minden egyes háztól kóstolót küldenek a kismamának. Amilyen anyaggal találkozik a 9 hónapban a magzat, ezt az anyagot egész életén keresztül könnyen tudja feldolgozni. Ha valamivel nem találkozik, azzal mindig nehezen fog megbirkózni.

A kismamáknak van néhány olyan tápanyag, amire különlegesen figyelni kell. Például 25-30 %-al többet kell fogyasztani jódból és cinkből. 50%-al többet kell fogyasztani kalciumból, magnéziumból, foszforból. Emellett a fehérje bevitelre is figyelni kell, hiszen 15-60 %-al több fehérjére van szükség, valamint duplájára kell növelni a folsav bevitelt.

Várandósság alatt nem kell sokkal többet enni, csak 300 kalóriával. Ebből lehet látni, hogy bizony nem kétszerese az adag, amit el kell fogyasztani a kismamáknak.

A baba fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő fehérje bevitel. Hiszen a teste felépítéséhez fehérjét igényel, és hogyha ezt nem kapja meg a tápanyagainkból, akkor a mamától fogja elvenni, és a mama szervezete károsodhat. Emellett a tőkehal rendkívül sok Omega3 zsírsavat tartalmaz, ami a baba agyi fejlődéséhez nagyon-nagyon hasznos.

A brokkoli rendkívül sok rákellenes hatóanyagot tartalmaz, és nagyon erős antioxidáns, ami a mellrák és a méhnyakrák kialakulását is megelőzheti. Emellett magas a folsav tartalma. A megfelelő folsav bevitel az rendkívül fontos a terhesség alatt, mert megakadályozza a vetélést és a fejlődési rendellenességeket.

Kismamánál a közérzet javítására, emésztéssegítő, puffadásgátló és nyugtató, görcsoldó alapanyagú növényeket használunk. Az egyik a citromfű.

A gyömbért a természetgyógyászatban igazi csodaszerként, hányásgátló gyógyszerként tartják számon, a benne található, kicsit kesernyés gingerol nevű hatóanyag miatt.

Egy tudományos álláspont szerint tengeri halakat hetente kétszer kellene fogyasztani a kismamáknak. Hogyha ezt megejtjük a várandósság alatt, akkor a baba intelligencia szintjét is növelhetjük.

A zöld kardamom kifejezetten segíti az emésztést, a puffadást egy kicsit gátolja, valamint epekiválasztó hatása is van

Ne feledjék, „az vagy, amit megeszel” és ez áldott állapotban duplán is igaz. Ilyenkor különösen fontos a helyes és változatos táplálkozás, hogy sok vitamindús gyümölcsöt és fehérjében, vasban és folsavban gazdag ételeket együnk.

vissza a listára