Receptek Vérszegénység Ellen

2019. 02. 14.

A vérszegénység nem okoz súlyos tüneteket, gyakran hosszú ideig nem is veszi észre magán, aki ebben az alattomos betegségben szenved. Eleinte Rita sem tulajdonított nagy jelentőséget a gyakori fejfájásoknak és annak, hogy a korábbiaknál fáradékonyabb, ingerlékenyebb. Szerencsére már a betegség egy korai szakaszában kiderült, hogy nem egyszerű tavaszi fáradtságról van szó, hanem a vérszegénység egy enyhe formájáról, melyet vashiány okoz. Mielőtt azonban nekiállna vasszögeket verni egy almába, szeretne a betegségére ajánlott alapanyagokról, megbízható forrásból, fitt-térítőinktől tájékozódni.

Aki vérszegénységben szenved, annak nem elég olyan ételeket ennie, amiben sok a vas, hanem ügyelni kell arra is, hogy olyan alapanyagokat is fogyasszon, amik segítik a vas felszívódását.A vas, a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben előforduló nyomelem. Amikor fejlődünk, gyermekkorban, serdülőkorban, várandósságnál, szoptatásnál különösen megnövekszik a szervezetünk vas-szükséglete és ilyenkor külön oda kell figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű vasat együnk.

Vérszegénységet nagy mennyiségű vas bevitelével, emellett B12 bevitelével megelőzhetjük. A vasnak a felszívódását segíti a C-vitami, tehát, hogyha vasban dús ételeket fogyasztunk, akkor érdemes mellé C-vitamin tartalmú ételeket is enni.

A vérszegénység a népgyógyászatban általában kísérő jelensége valamilyen súlyosabb belső problémának. Ez lehet emésztőszervi, lehet máj probléma és különböző gyulladásos állapotok is. A népgyógyászat a vér tisztítását javasolja, valamint, hogy olyan anyagokat vigyünk a szervezetbe, ami segíti a képződést, a működést. Ezek, a néphagyomány szerint a vörös, piros színű növények.

A vegetáriánusoknál fordul elő leginkább az, hogy nem esznek elég vasat, hiszen nem fogyasztanak vörös húsokat, amivel a vasszükséglet legnagyobb részét be tudjuk vinni a szervezetbe. Az állati eredetű élelmiszerekből sokkal inkább fel tud szívódni a vas, hiszen a fehérje segíti a vas felszívódását. Ha tehetjük, érdemes legalább hetente egyszer vadhúst fogyasztani.

A céklát a levelével együtt érdemes megvásárolni, ha van rá mód és lehetőség, ugyanis ilyenkor a levél még tartalmaz annyi nedvességet, ami a céklát frissen tartja. Cékla léből minél többet fogyaszt az ember, annál inkább segíti a vérképződést és emellett viszont gátolja a daganatos sejtek burjánzását.

Van egy népi szólás: „Egy pohár egészség, két pohár barátság, három pohár betegség” Ebben benne van, hogy a túlzott borfogyasztás viszont már nem egészséges a vérnek sem.

Azok a húsok, amik vöröses színűek, gazdagok vérben, tehát vasban. A húsban lévő vas az nagyon jól felszívódik, tehát érdemes elsősorban húsokból fedezni a vasszükségletünket.

Ki evett már spenótot grapefruittal? A grapefruit nagyon alacsony energia- és cukortartalmú gyümölcs, akár napi fogyasztásra is ajánlott, még a legkeményebb diétákban is. Nagyon jól passzolnak egymáshoz a spenóttal és egyre több országban divatos eme zöld növény így keverve a gyümölccsel. A spenót a legnagyobb vastartalmú zöldségek egyike

Sok hölgy nem szereti a vörös húsokat, pedig érdemes próbálkozni vele, mivel a vázizmunk abból épül föl és az embernek egy teljesen természetes dolga az, hogy vadat eszik.

Az aszalt szilvának nagyon magas a vastartalma, ezért akár mindennapos fogyasztásra is javasolnám azok számára, akik vérszegénységgel küzdenek.

A vörösbor fogyasztása, körülbelül 1 dl /nap mértékben kifejezetten ajánlott. Benne van egy rezveratrol nevű anyag, ami a legjobb öregedés gátló és emellett pedig a véráramlást is serkenti a szervezetünkben.

Úgy tartják, hogy ha diót eszik az ember naponta, akkor minden rendezetlen dolog rendeződés irányába mozdul el a szervezetben.

Aki vérszegénységben szenved, annak muszáj odafigyelnie, hogy minél több vasban és folsavakban gazdag ételt fogyasszon! Szerencsére ez nem jelent állandóan ismétlődő, unalmas étrendet, a vérszegénységre kifejezetten ajánlott alapanyagok: a vad húsok, a marhahús, az aszalt szilva, a spenót, a cékla és a grapefruit, kis kreativitással szinte végtelen számban kombinálhatóak!

vissza a listára