Croissant

60-120 perc
Közepes
Olcsó
Magas

Elkészítés

A vajat közepesn keményre hűtjük és két sütőpapír között 1/2 cm vastagságú tégalalpot nyújtunk belőle. Visszatesszük a hűtőbe. A tejet langyosra melegítjük. Hozzáadjuk a cukor felét és felfuttatjuk benne az élesztőt (belemorzsoljuk és 10 percre félretesszük). A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt és simára dagasztjuk. A tésztából golyót gyúrunk, kissé kilapítjuk és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a vajjal azonos hőmérsékletű legyen. A tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk a tésztát. Összehajtjuk, mint egy levelet és a hűtőbe tesszük. 1/2 óránként kinyűjtjuk és újra összehajtjuk – összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokot elforgatva kezdjük a nyújtást. Ezt követően tegyük vissza a tésztát egy órára a hűtőbe. Amikor lehűlt, folytathatjuk a munkát, vagy lefagyaszthatjuk a tésztát (- vagy akár csak a felét. Ezzel megvan a leveles tésztánk, amit bármikor elő lehet kapni a mélyhűtőből.). A három hajtogatás után két részre osztjuk, aze egyiket visszatesszük a hűtőbe, a másikat pedig 1 cm vastagra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy kb 30×20 cm-es téglalapot kapjunk. Ezt három további téglalapra osztjuk és mindhármat átlósan ketté vágjuk, így kapunk 6 háromszöget. A háromszögeket rövid oldaluktól a hegyes vége felé haladva feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ugyanígy előkészítjük a másik adag tésztából a croissant-okat. Huzatmentes helyen, letakarva 2 órát kelesztjük. Egy tojást egy csipet sóval felverünk és megkenjük vele a megkelt croissant-okat, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket. 5 perc után a hőfokot visszavesszük 175 fokra és további 20 perc alatt, aranybarnára sütjük őket. Egy kevés vaj kifolyhat a tésztából a sütés közben, de ez nem hiba.

vissza a listára