Dahl-indiai vöröslencse-leves

Elkészítés

Erős lángon felhevítem a kókuszzsírt, és ha már forró beleszórom a fűszereket – a babérlevél kivételével –, és kavargatom még egy kicsit, míg össze nem érnek az ízek.
Meghámozom a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, és apró darabokra szeletelem őket és beletolom a a fűszeres kókuszzsírba.
Üvegesre és itt-ott karamellbarnára sütöm a hagymát.
Belefacsarom fél narancs levét. Hozzáöntöm a lencsét, alaposan sózom-borsozom, és a többi fűszert is beleszórom a lábosba. 2-3 percig pirítom, közben pedig felforralom a vizet a vízforralóban vagy egy másik lábosban. Ráöntöm a forrásban lévő vizet a lencsére, és állandó kevergetéssel csillapítom a heves sercegést. Miután ismét felforrt, mérséklem a láng erejét, beledobom a babérleveleket, belemorzsolom a csilit, ráreszelem a narancs héját, majd ismét megkavarom., Fedővel letakarva 20-25 perc alatt fő készre. Néha azért rákukkantok: ha túlságosan besűrűsödne, adok hozzá még 1 pohár vizet, ha pedig túl híg, leveszem a fedőt pár percre, hogy elpárologjon a felesleges folyadék.Hozzáöntjük a kókuszkrémet. összeforraljuk.
Készen is vagyuk: a forró főzeléket az asztalra teszem egy vekni finom kenyérrel vagy tiszta, natúr, tengeri sóval ízesített rizzsel.

Steiner Kristóf receptje

(Fotó: Sándor Katalin)

vissza a listára

Cookie Beállítások