Fahéjas És Diós Tekercs, Forró Csoki És Vaníliaöntet

Min: 120 perc
Közepes
Drága
Magas

Elkészítés

A tekercs hozzávalóit robotgépben összedagasztjuk, és egy napig a hűtőben kelesztjük. Bevajazott felületen a tésztát kinyújtjuk, olvasztott vajjal megkenjük, megszórjuk fahéj/dió és cukor keverékével. Feltekerjük, felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tekercseket. Még másfél órát kelesztjük, majd 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

A forró csokihoz vízgőz felett keserű csokit olvasztunk. Miután elolvadt, kevés narancslikőrrel, tonkababbal fűszerezzük, ha igazán ki akarjuk hozni a csokoládé ízét, érdemes egy csipet sóval is megszórni. Miután teljesen elkeveredett, szobahőmérsékletű tejjel a kívánt állagra higítjuk. Bögrébe öntjük, megszórjuk darált dióval és egy kevés narancshéjat reszelünk rá.

A vaníliaöntethez a tojás sárgáját cukorral habosra keverjük. Eközben gyorsforraló lábosban tejet melegítünk, amihez még hidegen egy kikapart vanília rudat adunk. A kikevert tojás sárgájához egy merőkanál meleg tejet adunk (temperáljuk) majd a felhigított tojást, állandó keverés mellett hozzáadjuk a vaníliás meleg tejhez. Alacsony lángon sűrű kevergetés mellett, bevonóképes szósz állagúra főzzük. Ízlés szerint reszelhetünk bele citrom- illetve narancshéjat. A fahéjas tekercsünket széttépkedjük és egy leveses tálba tesszük majd gazdagon nyakon öntjük az elkészült öntetünkkel. Díszítésként mentát vagy citromfüvet használhatunk.

vissza a listára