Mamma Agata Citromos Sütije

30-60 perc
Közepes
Közepes
Magas

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük a vajat egy keverő tálban legalább két percig. Majd adjuk hozzá a cukrot, és tovább keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. Ezután hozzáadjuk egyesével, folyamatos keverés mellett a tojásokat, a sót, reszelt citromhéjat. Majd pedig felváltva, negyed adagokban adjuk hozzá a lisztet, sütőport, tejet – azaz negyed adag liszt és sütőpor, utána negyed adag tej, utána megint liszt és sütőpor és így tovább. Ha minden belekerült, közepes sebességgel addig keverjük tovább, amíg mousse-szerű, könnyű hab nem lesz belőle. Megjegyzés: A sütőpor hozzáadása után már ne keverjük túl sokáig. Kenjük ki vajjal a bordázott sütőformát, szórjunk bele lisztet, a felesleget öntsük ki, csak ami megtapad a vajban, az maradjon. Ezután a tésztát a kivajazott formába töltjük, és előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Míg a sütemény sül közben elkészítjük a limonádét. Kinyomjuk a citromok levét egy kancsóba. Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik. Hozzáadjuk a vizet. Sütés után kivesszük a sütit a sütőből és két órán keresztül állni hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Utána egy tányér segítségével, amit a forma aljára szorítunk, óvatosan kirázogatjuk a formából, ha sikerült, mehet is egyből vissza a formába. Megjegyzés: Ha nem akar kijönni, visszatesszük pár percre a sütőbe és utána próbáljuk meg újra. 30 perc alatt, az újra formában lévő süteményre három egyenlő adagban, 10 percenként szép fokozatosan, egyenletesen öntsük rá a limonádé nagy részét, hogy felszívja a tészta. Végül kiborítjuk egy tálra a sütit, és ráöntjük a tetejére a maradék limonádét. Ha túl száraznak tűnik, kaphat még limonádét. Apróra vágott mogyoróval meghintve tálaljuk, citrommal dekorálhatjuk.

vissza a listára