Montalbano rizsgombóc

Elkészítés

A zellert és a hagymát apróra vágjuk. Olíva olajban megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk mindkét húst, kérget sütünk rájuk. Hozzáadjuk a paradicsom pürét, majd egy kevés meleg vizet is öntünk rá, sózzuk, borsozzuk, 2 óra hosszát nagyon lassú tűzön főzzük. Időnként pótoljuk az elfőtt levet. Száraz rizottót készítünk, azaz kevésbé zaftosra főzzük. A vékonyra szeletelt hagymát megpároljuk, fehér borral felöntjük, hozzáadjuk a rizst. Lassanként adagoljuk az alaplevet, amint elkészült, egy tálban hűlni hagyjuk. Amikor langyos lesz, belekeverjük a tojást és a paradicsomos szószt. A zöldborsót hagyományos módon megfőzzük. Vékonyra szeletelünk egy fehér hagymát, megpároljuk, fehér bort öntünk rá, majd ebbe beletesszük a zöldborsót. A húst felaprítjuk (késsel, vagy mixerrel), a megfőtt zöldborsót a húshoz és a kolbászhoz adjuk. Besamel mártást készítünk, vajjal, liszttel majd tejet öntünk hozzá, sózzuk, borsózzuk, végül szerecsendióval ízesítjük. A hús levével összekeverjük a zöldborsót és a kolbászokat, ez lesz a töltelék. A rizsből gombócokat formázunk, lyukat vájunk a közepébe, majd a besamel mártásos kompozíciót beletesszük a lyukba, végül lezárjuk. Megforgatjuk a felvert tojás fehérjében, a prézliben majd bő olajban megsütjük, papírtörlőn lecsepegtetjük, és tálaljuk.

(Fotó: Sándor Katalin)

vissza a listára