Nagymama Almás Pitéje

30-60 perc
Közepes
Olcsó
Magas

Elkészítés

A lisztet kimérem, hozzáadom a sót, majd a kockára vágott vajat, s azzal elmorzsolom. A tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzáadom a kellő mennyiségű vizet és elkeverem. A folyadékot a tésztához öntöm, majd addig gyúrom, amíg rugalmas, homogén felületűvé nem válik. Ekkor folpackba vagy alufóliába csomagolom és legalább egy fél órára a hűtőbe teszem, hogy a vaj visszakössön. Amíg hűl a tészta, addig 200 fokra előmelegítem a sütőt, a tepsit sütőpapírral kibélelem, s az almákat megpucolom, magházukat kiszedem, majd legyalulom. A kihűlt tésztát két egyforma darabra vágom, az egyiket finoman lisztezett felületen, a tepsinek megfelelő méretűre nyújtom, abba belefektetem. A tésztát zsemlemorzsával megszórom, majd ráhalmozom az almát, bőven meghintem mazsolával, őrölt kardamommal és a fahéjjal fűszerezem. Ezt követően a másik tésztadarabot is kinyújtom, az almás töltelékre fektetem, a széleit eldolgozom, egy nagyobb villával pedig több helyen belyuggatom a tetejét, hogy a felesleges gőznek sütés közben legyen hol távoznia. Legvégül habart tojással finoman lekenem, s addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.

vissza a listára