Sütőtökös, Kecskesajtos Tart Fügével

60-120 perc
Közepes
Közepes
Magas

Elkészítés

A tészta elkészítéséhez egy keverőtálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a hűtőhideg, darabokra vagdosott vajat és a sót. Robotgéppel az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá válik. Ekkor beleütünk egy egész tojást, majd hozzáöntjük a kanálnyi jéghideg vizet, és az egészet gyors fokozaton homogén tésztává dolgozzuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk. 30 percig pihentetjük a hűtőszekrényben, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd beleborítjuk a sütőpapírral kibélelt piteformába. Körbe mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a kilógó részeket levágjuk. Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd sütőpapírral vagy alufóliával beborítjuk, és száraz borsót vagy babot töltünk rá nehezékként az elősütéshez. A sütőtököt 1 cm-es kockákra, a lilahagymát pedig négybe vágjuk, tepsibe tesszük, mellérakjuk héjastul az egészben hagyott fokhagymát és a kakukkfű-ágakat, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk és 190 fokos sütőben sütni kezdjük úgy, hogy mellé rakjuk a nehezékkel kibélelt tésztát is. A tésztát 15 perc alatt elősütjük, eltávolítjuk a nehezéket fóliástól, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben. A zöldségekkel együtt kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk és közben elkészítjük a sajtos alapot: a kecskesajtot, a mascarponét és a tojássárgáját kevés feketeborssal alaposan kikeverjük. Ezt belekanalazzuk a tésztába, elrendezzük rajta az elősütött zöldségeket és a negyedelt fügéket. Egy kevés mézzel meglocsoljuk a fügeszeleteket és meghintjük a chilipehellyel. Az egészet visszatesszük a sütőbe újabb 15 percre, tálalás előtt pedig hagyjuk kicsit lehűlni, hogy szeletelhető legyen.

vissza a listára