Receptek Az Egészséges Házibuli „Nass”-Hoz

2019. 02. 14.

A szorgos munkahét ideális zárása egy fergeteges házibuli, ahol barátainkkal megbeszélhetjük a világ nagy dolgait, megoszthatjuk minden apró örömünket vagy bánatunkat és önfeledten kitáncolhatjuk magunkból az egész heti stresszt. Természetesen ezeknek a buliknak kihagyhatatlan részei a finom falatok, pogácsák, szendvicsek, sütemények, melyekből ilyenkor bizony bőségesen fogyasztunk. Az apró nassolnivalókkal azonban a kilók száma is könnyen gyarapodhat, főleg ha még egy kis szülinapi tortával is megkínálnak bennünket, aminek nem illik ellentmondani. Ha pár buli után nem szeretnénk lecserélni kedvenc „parti ruhánkat”, akkor bizony érdemes ilyenkor is odafigyelni, hogy mit és mennyit eszünk. Házigazdaként kis fantáziával mi is készíthetünk olyan könnyű és egészséges harapnivalókat, melyeket nyugodt szívvel fogyaszthatnak majd vendégeink, akár késői órákon is. Nassoljunk okosan! Következzen néhány egészséges nassolnivaló receptje, melyekkel biztosan sikert aratunk majd.

TV Paprika Logo

Vendégváró töltött szendvicskenyér

Hozzávalók két személyre: 1db francia kenyér, 20-25 dkg darált hús, 1db tojás, 10dkg zsírszegény sajt, só, bors, pirospaprika, 3 ek. paradicsompüré, ízlés szerint zöldfűszerek (bazsalikom, petrezselyem, snidling, stb.)

Elkészítés: A darált húst pici olívaolajon pirítani kezdjük. Közben a baguette-et kis darabokra vágjuk, kiszedjük a belsejét, amit aztán rövid időre vízbe áztatunk, majd jól kinyomkodjuk. A darált húst megsózzuk, megborsozzuk, majd ha már nagyjából átpirult, akkor szórunk rá egy kis fűszerpaprikát is. Egy tálban összekeverjük a kenyérbelet és a darált húst, hozzáadunk három evőkanál paradi-csompürét, egy egész tojást és néhány apróra vágott zöldfűszert. Ezt a tölteléket aztán, beletöltjük a kibelezett kenyérdarabokba, egy-egy lap zsírszegény sajtot teszünk rájuk és 180-200°C-on 10perc alatt megsütjük.

Zabpelyhes kókuszcsók

Hozzávalók két személyre: 150 ml méz, 3 nagyobb tojás, 150 g kókuszreszelék, 100 g apró szemű zabpehely

Elkészítés: A mézet keverjük krémesre a tojásokkal. A kókuszt keverjük össze a zabpehellyel, majd adjuk hozzá a tojásos masszát. Itt figyeljünk oda, mivel a tojások nem egyforma méretűek, ezért elképzelhető, hogy szükségünk lesz korrigálásra. Ha túl morzsalékos a massza, akkor adagoljunk hozzá további felvert tojást. Akkor jó az állaga, ha könnyen formázhatóvá válik. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a diónyi nagyságúra formázott golyókat. 150 fokos előmelegített sütőben 25-30 percig süssük. Nem baj, ha kap egy kis színt, de semmi esetre se égessük el. Ha elkészült, hagyjuk a lapon kihűlni őket. Amikor már teljesen kihűltek, a talpukat olvasztott tejcsokoládéba is márthatjuk.

Narancsos saláta

Hozzávalók két személyre: 1 db fejes saláta, vagy kínai kel 1-2 db narancs 1 db citrom leve citromfű és mentalevél barna cukor

Elkészítés: A salátát és a narancsot alaposan megmossuk. Tetszés szerinti nagyságban darabokra vágjuk a salátát, majd a narancs héjából reszelünk rá. A megpucolt narancsot, darabokra vágjuk, és jól összekeverjük a saláta leveleivel. Hozzáadjuk a barna cukrot és a citrom levét, végül friss menta vagy citromfű levéllel díszítjük. Ízlés szerint joghurttal, kefirrel keverhetjük.

Gyümölcsös-mártogatós

Egészséges rágcsálnivalóként legtöbbünknek a gyümölcs jut eszébe. Csak úgy magában, de gyümölcssalátaként, vagy épp turmixnak is finom. Ha csokis „nass”-ra vágyunk, készítsünk házilag gyümölcsös-mártogatóst! Ínycsiklandó nassolnivaló lesz az ízlésesen felkockázott, felszeletelt különféle gyümölcsökből, házi csokoládépudingba mártogatva. A puding készítése: Hozzávalók: 5 dl zsírszegény tej, 2 púpos evőkanál kukoricakeményítő, 3 evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor, kevés nádcukor, vagy nyírfacukor.

Elkészítés: A kukoricakeményítőhöz hozzáadjuk a kakaóport és a nádcukrot, majd kevés tejjel csomómentesre keverjük. A tejet hevíteni kezdjük, majd ha felforrósodott, hozzáöntjük a keményítős-kakaós masszát és rövid ideig főzzük. Ha besűrűsödött tálkába öntjük, majd lehűtjük. Ebbe a masszába bármilyen gyümölcsöt mártogathatunk. Legjobb naranccsal, eperrel, almával, körtével, próbáljuk ki valamennyit!

Halas-paradicsomos melegszendvics

Hozzávalók két személyre: 1 doboz hering 1db baguette 1 közepes paradicsom (vagy ecetes paradicsomsaláta-maradék) fél rúd májas 1 doboz natúr joghurt trappista sajt

Elkészítés: A baguette-t keresztben és hosszában is félbevágjuk, sütőlapra helyezzük. A sütőt előmelegítjük.(gázsütőn 4-5 fokozat). A baguetteket először megkenjük közepesen vastagon a májkrémmel, majd a tetejére teszünk egy-egy evőkanál joghurtot. A halakat ízlés szerint rátesszük, hogy befedje a joghurtos-májkrémes részt. A paradicsomokat leheletvékonyra szeleteljük, majd a szendvicsekre tesszük. A jó szorosan egymás mellé helyezett szendvicsekre bőven rakunk reszelt sajtot, majd 10-15 percig (ki mennyire átsütve szereti) sütjük.

vissza a listára