A Tökéletes, Egészben Sült Bresse-I Csirke Burgonyapürével

60-120 perc
Közepes
Közepes
Átlagos

Elkészítés

Készítünk egy 6%-os só oldatot, ehhez 120 g sót és 1880 g vizet összeturmixolunk. Ha maradéktalanul feloldódott a só, beletehetjük az előkészített, megtisztított, kizsigerelt egész csirkét. Nagyon fontos, hogy ellepje az oldat a csirkét és 10-12 órát, kb. egy éjszakát hagyjuk ebben az oldatban pihenni, hűtőben, valamint friss csirkét használjunk, ne fagyasztottat. Ha kihagyjuk az oldatos áztatást, vagy korábban fagyasztott volt a csirke, sohasem fogjuk elérni a tökéletes végeredményt. Másnap vegyük ki az oldatból és töröljük szárazra, kötözzük meg a csirkét. Tegyük egy mélyebb porcelánedénybe és a csirke háját tegyük mellé kissé összeaprítva. 220 fokos előmelegített sütőben süssük 25-30 percig. Majd vegyük ki, és a kiolvadó zsírral alaposan locsoljuk meg. Ezután fordítsuk meg, és tegyük vissza újabb 25-30 percre. Ha letelt a sütési idő, vegyük ki a csirkét, állítsuk mellével lefelé és forrósítsuk fel az összes kiolvadt zsírt. Közben tegyünk néhány szál kakukkfüvet és fokhagymát a hasüregbe. Ha füstöl a zsír, locsoljuk át vele alaposan a sült csirkét, kerüljön a hasüregbe is! Ha jól dolgozunk, érezni fogjuk a kakukkfű és fokhagyma ellenállhatatlan illatát, és extra roppanóságot viszünk a bőrre. Hagyjuk 10-12 percet pihenni, amíg darabolni tudjuk. A legjobb köret egy klasszikus burgonyapüré, amit elkészíthetünk, míg pihen a csirke. Amandine burgonyát héjában megfőzzük, (ezt célszerű a csirke utolsó 20 percében elvégezni!) megtisztítjuk, forrón áttörjük, adunk hozzá tejet és ízlés szerint extrém mennyiségű vajat. Ügyeljünk, hogy folyamatos tűzön kevergessük, és úgy adjuk hozzá a vajat, hogy a burgonya magába tudja szívni.

vissza a listára