Kapcsolódó műsor:
Paprika Pékség
1. évad 9. rész
Elkészítés
A pitetésztához lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a többi alapanyagot és gyorsan összegyúrjuk. Kb.30 percre hűtőbe teszünk, ezalatt elkészítjük az almás tölteléket. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a cukrot, majd, mikor levet engedett, kicsavarjuk és ízlés szerint fahéjjal elkeverjük. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk és kb. 5 mm vastagságú kör alakra nyújtjuk. Kibélelünk egy piteformát a tészta egyik felével és 180 fokon 10-12 perc alatt elősütjük. Amikor kihűlt, egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, a tetejét pedig egyéni fantáziánk szerint befedjük a maradék tésztával. Megkenjük felvert tojással, majd 180 fokon aranybarnára sütjük.
Az epres töltelékhez két serpenyőben cukrot karamellizálunk, majd az előkészített, darabolt almát és epret átforgatjuk benne. Miután szépen bevonta a gyümölcsöket a máz, egy kocka vajat dobunk hozzá. Fűszerezzük, majd addig pároljuk, míg az ízek beleivódnak a gyümölcsökbe, de még nem főtt szét teljesen. Ha elkészültünk, kicsit visszahűtjük, majd a pitetésztára halmozva megsütjük.