Almás Pite Gyömbérrel, Ropogós Tésztával

60-120 perc
Közepes
Olcsó
Magas

Elkészítés

A lisztet robotgépben összedolgozzuk a hideg vajjal, a sóval és a cukorral és annyi vízzel, amitől összeáll. Fél órára behűtjük. Közben a kekszet késes robotgépben finomra daráljuk. A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk. Cukorral, őrölt fahéjjal és gyömbérrel, kevés sóval és citromlével ízesítjük. Legalább egy órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Közben a cidert elkeverjük a vanília kikapart magjával és beforraljuk egyharmadára. Az almáról leöntjük a kieresztett levét, a ciderhez adjuk és ezzel együtt addig forraljuk, amíg 1 dl folyadékunk marad csak. A kukoricakeményítőt feloldjuk 3 ek vízben és az almaléhez adjuk. Kb. 1 percig főzzk, amíg egészen besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni, majd összeforgatjuk az almaszeletekkel és a vékony szeletekre vágott kandírozott gyömbérrel. A gyúródeszkára kiszórjuk a finomra darált kekszet (liszt helyett) és a tészta 2/3 részét kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy mélyebb piteformát, a széleit megkenjük felvert tojással. A tölteléket elsimítjuk benne és a vajat kis darabokban elosztjuk rajta. A maradék tésztát is kinyújtjuk, a pite tetejére tesszük, a széleken összenyomkodjuk a két tésztát. A tészta tetejét megkenjük tojással, majd bemetsszük, hogy sütés közben ki tudjon szabadulni a keletkező gőz. Megszórjuk barna cukorral és 10 percre a mélyhűtőbe tesszük. 190 fokra előmelegített sütőben 1,5-2 órát sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

vissza a listára