Apácafánk

60-120 perc
Nehéz
Közepes
Magas

Elkészítés

A vajat, margarint feltesszük a vízzel egy edényben. Amikor gyöngyöződni kezd, tegyük bele a cukrot és egy csipet sót, majd szórjuk bele az összes lisztet és egy fakanállal keverjük el csomómentesre. Amikor már kis golyóvá vált a tésztánk, még egy percig hagyjuk a tűzön az edényt és kevergessük, égessük a tésztát. A tojásokat kézi mixerrel keverjük hozzá a tésztához. A tésztát habzsákba töltjük, és az egyik gáztepsire nagyobb halmokat nyomunk, a másikra pedig kisebbeket, így a különböző méretek egyenletesen fognak megsülni. Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük a fánkokat, kb. 12-15 percig, aztán levesszük 180 fokra. Mielőtt betolnánk a sütőbe, fröcsköljük meg egy kis vízzel, mert ettől a gőztől fognak majd megemelkedni.

A tejet és a tejszínt egy edénybe öntjük, majd belekaparjuk a vaníliarúd magjait, és feltesszük alacsony lángon főni. Mikor forrni kezd, húzzuk le a tűzről. Az egész tojást és a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd két részletben a keményítőt is hozzáadjuk. Keverjük szép fényesre, csomómentesre. Ekkor a tojásos keverékhez adjuk a tejet, szépen, lassan csurgatva, hogy a tojások ne kapjanak hősokkot. Folyamatosan kevergessük! Ezután az egész mehet vissza az edénybe, és irány újból a tűzhely. Itt is folyamatosan kevergetni kell, hogy ne kapjon oda, és ne legyen csomós. Pár perc, és a krém besűrűsödik. Amikor hűtjük a krémet, nyomkodjunk a tetejére egy folpack darabot, ezzel megakadályozzuk, hogy „bőr” képződjön a krém tetején.

A tejszínt feltesszük melegedni, és mikor forrni kezd, lehúzzuk, és a csokira öntjük.Habverővel, spatulával elkeverjük. Mielőtt a fánkokat belemártanánk a csokiba, ezt is ki kell hűteni, de ne annyira, hogy nagyon megdermedjen! A kisebb fánkokkal kezdjük a csokiba mártást. Amikor a nagyokat mártjuk, egyből rá kell tennünk egy kicsit, hogy a csokimáz odaragassza. A két fánk találkozásához pici csillagcsövű habzsákból kis tejszínhab pöttyöket nyomunk.

(Fotó: Sándor Katalin)

vissza a listára