Baklava

30-60 perc
Közepes
Közepes
Magas

Elkészítés

Jól összekeverjuk a diót, a cukrot, morzsát és a fahéjat. Megfőzzük a szirupot. A vajat megolvasztjuk majd kivajazzuk a tepsi alját. A réteslapokat is mindig megkenjük olvasztott vajjal. Alulra 4 lapot teszünk, és majd legfelül is 4 lap legyen, megvajazva, a töltelékek közé pedig 2-2 lap kerül. Ha elfogyott a töltelék és betöltöttük a sütit, egy éles késsel felvágjuk a szeleteket, ilyenkor lehet szeletenként díszíteni egész mandulával, pisztáciával, dióval. Lehet négyzet, vagy rombusz alakú is. Kicsit meglocsoljuk vízzel, és forró sütőbe toljuk. 15 percig 200 fokon sütjük, majd lehúzzuk 160 fokra és aranybarnára sütjük. Amint kivesszük a sütőből rögtön le is öntjük a sziruppal. 4-5 órát vagy egy éjszakát hagyjuk állni, hogy jól átjárja a szirup.

(Fotó: Sándor Katalin)

vissza a listára