Bede Róbert baklavája

Elkészítés

A réteslapokat vegyük ki a fagyasztóból fél órával a sütemény készítése előtt.
Takarjuk le őket nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
A diót és a sótlan pisztáciát közepesre daráljuk nagyságúra daráljuk.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Vágódeszkán feltessünk el egy réteslapot. Kenjük le vajjal, majd tegyük rá a következőt, azt is kenjük meg vajjal, így tovább, amíg négy réteslapot le nem tettünk. Szórjuk meg a dió egyötödével. Az íz kedvéért csorgathatunk rá egy kis mézet is. Ez lesz a baklava alja.
Tegyünk rá 2 réteslapot, úgy, hogy mindegyik tetejét megvajazzuk, majd szórjuk rá a dió második ötödét. Most ismét két vajazott réteslap következik, ezután a szélén megfogjuk a legalsó réteslapokat, és a rétegezett baklava alapot felgöngyöljük egy tekerccsé. A kivajazott tepsibe berakjuk a tekercset, és óvatosan bevágjuk egyenlő vastagságú kisebb tekercsekre.

Süssük 60-75 percig, amíg aranybarna nem lesz.

Közben készítsük el a szirupot: tegyünk minden hozzávalót egy lábasba, közepes lángon addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad. Utána még 3 percig hagyjuk gyöngyözni, majd kapcsoljuk le a gázt és hagyjuk kihűlni.

Ha kész a baklava, vegyük ki a sütőből, öntsük nyakon a sziruppal. Hagyjuk állni legalább 6 órán át, hogy a szirup beivódjon a rétegek közé.

vissza a listára