Kapcsolódó műsor:
Tájak, Ízek, Hagyományok – Bede Róberttel
1. évad 5. rész
Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és összetörjük. Liszttel és tojással összedolgozzuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A tésztát kb. 7x7cm-es egyforma darabokra szeleteljük. A kolbászt felkockázzuk (vagy felkarikázzuk), a darabokat a tésztára helyezzük és mindegyik tetejét juhtúróval betakarjuk, majd gombócokat formázunk belőlük. A megtöltött gombócokat forró, sós vízbe kifőzzük, majd szalonna zsírba megfuttatjuk.
Lecsó elkészítése:
A hagymát és a szalonnát feldaraboljuk szeletekre. A szalonna zsírját kisütjük, majd a kisült szalonnát kivesszük, félretesszük. A forró zsírba tesszük a felaprított hagymát és üvegesre pirítjuk, majd beletesszük a kicsumázott, feldarabolt paprikát, kicsit megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot. Amikor már majdnem kész a lecsónk, hozzáadjuk a 10 tojást és összekeverjük, majd készre főzzük. Ízlés szerint sózzuk (esetleg a paradicsom savassága miatt kicsit cukrozzuk).
Az elkészült lecsót tálaljuk, amire ráhelyezzük a kész gombócokat, félretett szalonnával díszítjük.