Citromos Pite

60-120 perc
Közepes
Közepes
Magas

Elkészítés

A tésztához összekeverem a lisztet, a cukrot és a sót. Belemorzsolom a hideg vajdarabokat és gyors mozdulatokkal ruganyos tésztát gyúrok belőle – lehet robotgéppel is. Korongot formázok belőle, fóliába tekerve behűtöm. Fél óra múlva 3 mm vastagra nyújtom, kivehető aljú formába teszem, megszurkálom és újabb fél órára a mélyhűtőbe teszem. 170 fokra előmelegített sütőbe teszem és 20 perc alatt aranysárgára sütöm. Amíg a tészta sül, elkészítem a krémet: a cukrot, keményítőt, sót, citromlevet és a vajat kis lábosba teszem. Folyamatosan kevergetve a vajat teljesen felolvasztom, majd további 1 percen át összefőzöm. A tojássárgákat és az egész tojásokat enyhén felverem, a citromos vajas keverékből két evőkanálnyit hozzákeverek, majd az egészet visszateszem a lábosba. A lángot egészen alacsonyra veszem és a krémet folyamatosan kevergetve sűrűre főzöm. Tálkába teszem, belereszelem 1 citrom héját, sütőpapírral lefedem, hogy ne bőrösödjön és lehűtöm – akár előző nap is el lehet készíteni. A kihűlt tésztát megtöltöm a citromkrémmel. A tojásfehérjét robotgépbe teszem és elkezdem felverni. Amikor már habos, de nem kemény, fokozatosan hozzákeverem a sót és a cukrot, minden adag cukor után alaposan felverem, hogy egészen kemény, vágható habot kapjak. Nyomózsákba teszem és a citromkrémre rózsákat nyomok a habból, vagy habkártáyval a citromkrémre halmozom. Karamellizáló pisztollyal kicsit megpirítjuk a hab felületét.

vissza a listára