Csirkés rizstorta

Elkészítés

A sáfrányt ½ dl meleg vízbe áztatjuk és felhasználásdig félretesszük. A ardamomot megtisztítjuk a héjától és mozsárban összetörjük.
A csirkehúst sózzuk, borsozzuk és forrásban lévő vízben 10 perc alatt posírozzuk. Kivesszük a vízből, lecsepegtetjük és ½ cm vastag szeletekre vágjuk. Egy nagyobb keverőtálba tesszük.
A rizst logogó sós vízben fogkeményre főzzük, leszűrjük és szintén a csirkéhez keverjük
A pisztáciát és a mandulát száraz serpenyőben lepirítjuk, kiszedjük és a keverőtálba tesszük.
A serpenyőben felolvasztjuk a vajat és puhára pároljuk rajta a szeletekre vágott hagymát és fokhagymát, a végén kicsit le is pirítjuk, majd az egészet a keverőtálba öntjük. Hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket és a beáztatott sáfrányt, az összetört kardamomot és az egészet alaposan összekeverjük.
A tortaformát kibéleljük 3-4 réteg réteslappal, úgy, hogy a lapok kilógjanak a forma szélén, hogy a tölteléket be tudjuk vele majd takarni. Alaposan bekenjük olvasztott vajjal. Elsimítjuk benne a rizses tölteléket, befedjük a lelógó réteslapokkal, megkenjük olvasztott vajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 40-45 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz. A sütőből kivéve hagyjuk a formában pihenni 10 percet, majd kiborítjuk és langyosan felszeleteljük.

Havas Dóra receptje

(Fotó: Sándor Katalin)

vissza a listára