Diókrémes Almáspite

60-120 perc
Közepes
Olcsó
Magas

Elkészítés

Először elkészítjük a tésztát, mert annak pihennie kell legalább egy órát. A lisztet, cukrot, vanillincukrot, sót beletesszük egy tálba. Ebbe dobáljuk a kockára vágott, hideg vajat , és elkezdjük a tenyerünkkel morzsolgatni. Ha már picit összeállt, morzsás állagúra, vannak benne kis göbök, akkor hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt is. Ekkor már teljes erőbedobással gyúrhatjuk a tésztát. Addig gyúrjuk, míg össze nem áll. Elképzelhető, hogy még kell egy picit lisztezni. Akkor van kész, ha összeáll egy kis labdává, és leszedte az ujjainkról a ragacsos tésztarészeket. Folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: meghámozzuk, lereszeljük az almát a nagy lyukú reszelőn. Meglocsoljuk a citromlével, ráreszeljük a citromhéjat. Megszórjuk a cukrokkal, fahéjjal, keményítővel és jól elkeverjük. A keményítő azért kell, hogy az almából a nedvességet felszívja, és a citrom- ill. almalé ne áztassa el a tésztát. A diót ledaráljuk, de maradhatnak benne nagyobb darabkák is, nem kell porrá zúzni. Összekeverjük egy kis barnacukorral és egy kis fahéjjal, majd annyi tejszínnel, hogy éppen ellepje a diót. Nem kell, hogy a diódarabok ússzanak a tejszínben. Itt a tejszínnek összefogó, krémesítő szerepe van. Pár percig alacsony lángon főzzük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 28 cm-es pitetálat kivajazunk, kilisztezünk. A pitetésztát egy kis liszttel megszórva (alatta is) kinyújtjuk úgy fél cm vastagra. Vágjunk ki belőle egy nagyobb kört, mint amekkora a piteformánk alja. Helyezzük a tésztát a forma közepére, és húzzuk fel a tésztát egészen a peremre is, mert ezt a részt majd vissza fogjuk hajtani. Kenjük meg a tésztát a diókrémmel, majd jöhet az alma is. A maradék tésztát ismét nyújtsuk ki, és vágjunk egy akkora kört, mint a piteformánk. Ezt helyezzük az almára, ez lesz a teteje. Az alsó tészta széleit hajtsuk rá a felső tésztára, és a széleinél nyomkodjuk össze. A sütés közben gőz keletkezik a pite belsejében, ez jó, ha valahol távozni tud. Ezért szoktak az almás pitére kis lyukakat vágni, vagy villával alaposan megszurkálni. A piténket megkenjük egy felvert tojással, hogy szép legyen a teteje, és mehet a sütőbe. Kb. 40 perc alatt készre sül.

vissza a listára