DRAGOMÁN GYÖRGY ZAKUSZKÁJA

Elkészítés

A padlizsánt hosszában kettévágjuk, a szárát is hagyjuk rajta. Egy éles késsel karcoljunk ujjnyi vastag kockás mintát a húsába, a paprikát csumázzuk ki, vágjuk a bordái mentén háromba, aztán a szeleteket még hosszában félbe.
Vegyünk egy nagy tepsit, tegyünk bele sütőpapírt majd a paprikát héjával felfelé. Ha billegnek a szeletek, vágjuk le a végén a kis csücsköket. A padlizsánok vágott felét kenjük be vékonyan oliva olajjal, fektessük vágott felükkel a tepsire a paprika mellé. Tegyük a sütőbe grill vagy felső sütés fokozatra, kb. 230 fokra. Vágjuk apróra a hagymát, löttyintsünk olajat egy magas falú serpenyőbe vagy laposabb lábosba, és kezdjük el dinsztelni. Kis lángon üvegesre dinszteljük. (wokot is használhatunk)
10 perc múlva a paprika héja lassan pirulni kezd, a padlizsán húsa is kezd sültnek látszani.A padlizsánt fordítsuk a lapos felére, hadd süljön meg a héja is, aztán figyeljük, hogy feketedik a paprika héja. Amikor már fekete és a padlizsán is szép sötét, akkor vegyük ki az egészet a sütőből, a paprikát tegyük egy üvegtálba, fedjük le alufóliával, és hagyjuk izzadni kicsit, a gőztől majd szépen lejön a héja.
Ezalatt a padlizsánt a vágott felével felfelé fektessük egy vágódeszkára, egy evőkanállal lassú de határozott mozdulattal kaparjuk ki a húsát a héjából. A héjat dobjuk
ki. A padlizsán kikanalazott húsát vágjuk meg egy kicsit úgy, hogy áthintáztatjuk rajta a legnagyobb szakácskésünket. Adjuk az üvegesre fonnyadt hagymához, sózzuk, borsozzuk, keverjünk hozzá egy-két kiskanálnyi lestyánt, esetleg egy kis szemes borsot is tehetünk bele. Tegyük bele a paradicsomot, de előtte még a konzervdobozban vágjuk kisebb darabokra a szakácskéssel.
Vegyük ki egyesével a paprikákat a fólia alól, húzzuk le a fekete héjukat. Ha mindet megpucoltuk, hintáztassuk át a paprikaszeleteken is a kést, hosszában és keresztben is. Adjuk a paprikahúst a többi hozzávalóhoz. (Ha van öt percünk, itt bevethetünk egy ravasz ízfokozó trükköt – a paprikát tegyük vissza az üvegtálba, tegyünk hozzá egy kiskanálnyi balzsamecetet, és szórjunk rá egy csipetnyi cukrot –, aztán hagyjuk pihenni öt percet. Kavarjuk meg, dobjunk hozzá egy babérlevelet, fedjük le, tegyük a 150 fokos sütőbe egy bő órára. Közben csepegtessük le a babkonzervet. Ha letelt a jó óra, vegyük le a fedőt, keverjünk egyet a már majdnem kész zakuszkán, szórjuk a tetejére a babot – ne keverjük bele, ússzanak a szemek szépen a tetején –, emeljük a sütő hőfokát 180 fokra, tegyük vissza a zakuszkát. Várjunk tíz percet, az a jó, ha a bab kap egy kis színt, de nem szárad ki, aztán keverjük össze az egészet, és hagyjuk még tíz-tizenöt percet sülni. (Ha esetleg kezdene kiszáradni, akkor lehet hozzá adni egy kis vizet.) Kenjük egy jó szelet kenyérre és harapjunk bele:)

vissza a listára