Éclair

30-60 perc
Közepes
Közepes
Magas

Elkészítés

A sütőt 200 fokra előmelegítjük A tejet, vizet, vajat, cukrot és sót közepes lábosba tesszük. Felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre és közepesen magas láng felett folyamatosan kevergetjük, amíg elválik a lábos oldalától és vékony filmréteggel vonja be – kb. 2-3 perc. Áttesszük a tésztát robotgépbe, kicsit lehűtjük, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Nyomózsákba tesszük, és egy sütőpapírral leterített sütőlapra csíkokat nyomunk a tésztából. Az előmelegített sütőbe tesszük. 15 perc sütés után a sütőt visszavesszük 160 fokosra és további 20 percig szikkasztjuk a tésztát. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. A feketeribizlit a cukorral egy kis lábasban felfőzzük, majd szűrőn átpasszírozzuk és lehűtjük. A krémhez a tojássárgáját a cukorral és a vaníliával egy közepes lábosban fehérre keverjük, hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt, és simára keverjük. A tejet egy másik kis lábosban felforraljuk, majd fokozatosan, kis adagokban a tojásos keverékhez keverjük. Közepes lángon újra felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük. Hozzákeverjük a gyümölcspürét, majd az egészet lehűtjük és nyomózsákba töltjük. A kihűlt eclair tésztát felvágjuk és beletöltjük a ribizlis krémet.

(Fotó: Sándor Katalin)

vissza a listára