Édes bundáskalács házi cukrozott, sűrített tejjel és málnalekvárral

Elkészítés

A cukrozott, sűrített tejhez a tejet, a tejszínt, a cukrot, a sót és a vaníliarudat egy kisebb lábasba tesszük és közepes lángon főzzük, időnként megkeverve, amíg a tej forrni nem kezd, körülbelül 15 perc alatt.

A főzést további 30 percig folytatjuk, sűrűn kevergetve. Amikor a besűrűsödött tejszirup felhabzik, az annak a jele, hogy majdnem kész, de ilyenkor még tovább főzzük és kevergetjük, amíg a hab vissza nem esik, és a tej kb. a felére, ½ literre sűrűsödik.

A kész sűrített tejet légmentesen záródó üvegbe öntjük, lezárjuk a párolgás megakadályozása érdekében, és hűtőbe tesszük felhasználásig, legfeljebb 1 hónapig. Felhasználhatjuk öntetként, mint ebben a receptben, vietnámi kávé készítéséhez vagy krémek, fagylaltok ízesítéséhez, krémesítéséhez.

A bundáskalácshoz a tojásokat felverjük és összekeverjük a tejjel. a kalácsot felszeleteljük és egy lapos tálba tesszük. Ráöntjük a tejes keveréket és megforgatjuk benne a kalácsszeleteke, majd 10 percig állni hagyjuk, amíg teljesen magába szívja a kalács a folyadékot.

Egy serpenyőben közepes lángon felhevítünk egy evőkanál vajat, ráteszünk 2 szelet beáztatott kalácsot és aranybarnára sütjük az egyik oldalát. Megfordítjuk, a másik oldalát is megsütjük, majd az egyik oldalt megszórjuk cukorral és a serpenyőben felelé fordítjuk, hogy a cukor ráolvadjon – nagyon figyelünk, hogy ne égjen meg! Kb. fél perc után kivesszük a serpenyőből és a cukros felével felfelé tányérra tesszük. Az összes kalácsot így kisütjük.

Tálaláskor egy adag cukrozott, sűrített tejet öntünk egy tányérra, ráteszünk 1-2 szelet bundáskalácsot, majd málnalekvárt kanalazunk rá és megszórjuk pirított mandulával. Azonnal tálaljuk.

vissza a listára