Kapcsolódó műsor:

Véletlenül Vega – A Világ Legfinomabb Zöldséges Ételei
1. évad 9. rész
Elkészítés
Szép, friss, hófehér, közepes méretű karfiolfejet válasszunk. A külső leveleit és a torzsa nagy részét vágjuk le, de úgy, hogy mindegyikből maradjon egy kicsi, azzal együtt fogjuk megfőzni (a végén a karamellizálódott levelek a legfinomabbak).
Keressünk egy akkora lábast, hogy kényelmesen elférjen majd benne az egész karfiolfej. Töltsük meg a lábast vízzel, és forraljuk fel. A vízbe tegyünk kb. 2 evőkanál sót, kb. 3 dkg vajat (ettől lesz különösen szaftos és édes a zöldség). Ez az alaprecept, később, ha gyakran készítjük, variálhatunk a főzővíz ízesítésével (például fehérbor, babérlevél, kurkuma stb.)
Helyezzük a forró, sós, lobogó vízbe az egész karfiolt. Főzzük kb. 15 percig, vagy amíg egy éles kést könnyen bele tudunk szúrni. Közben kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő a legforróbb fokozatra, 250-260°C-ra.
Szűrőkanállal emeljük ki a karfiolt, majd konyhai papírtörlővel itassuk le róla a vizet, amennyire csak tudjuk. (A főzővizet ne öntsük ki, kellemes ízű alaplevünk lett, azonnal készíthetünk belőle levest).
Az előfőzött karfiolfejet helyezzük egy sütőpapírral borított tepsire. Locsoljuk meg 2-3 evőkanál olívaolajjal. Tegyük be a sütőbe, és süssük 35 percig. Ezt érdemes kitapasztalni, a pontos sütési idő sütőfüggő. Akkor jó, amikor egyenletesen megpirult, és egy-két sötétebb, karamellizált folt is van rajta. Egészben tálaljuk, mellé kis tálkákban adhatunk tejfölt, joghurtot, salátákat, chiliszószt, pirított mogyorót vagy kesudiót.