Kapcsolódó műsor:

Tájak, Ízek, Hagyományok – Bede Róberttel
1. évad 2. rész
Elkészítés
Egy fazékban a vizet két kávéskanál sóval, kevés cukorral, valamint három deciliter borral feltesszük főni.
A hagymákat megtisztítjuk, az aljukat és tetejüket levágjuk.
A hagyma középső részét a forrásban lévő boros vízben, fedő alatt, visszaforrástól számítva húsz percig főzzük. Amikor a közepük kezd kiválni, akkor leszűrjük, hideg vízbe szedjük, hogy hamarabb hűljenek. Ezek után óvatos mozdulatokkal a hagymalemezeket kinyomkodjuk, így egy hagymából több hordócskát kapunk, amelynek az alja és a teteje hiányzik.
Elkészítjük a tölteléket:
A darált húshoz hozzákeverünk egy fej apróra vágott vöröshagymát, két tojást, egy kávéskanál sót, egy teáskanál borsot, majd az előre megfőtt rizst.
A hagyma hordócskákat háromnegyed részig megtöltjük húsos rizzsel. A forró boros, cukros, sós vízbe visszahelyezzük a töltötthagymákat és a kisebb hagymadarabkákat is mellé rakjuk, és lassú tűzön forraljuk. Amikor megfőtt, világosra pirított paprikás rántással besűrítjük.
Ezzel még egyszer átforraljuk. Tálalásnál a tányér aljába tejfölt kenünk, erre szedjük a hagymalevest.