Fojtott hús kulcsos kaláccsal

Elkészítés

A hús előkészítése és főzése
A marhahátszínt szeletekre vágjuk.
Egy lábas alját kikenjük zsírral, majd megszórjuk apróra vágott fokhagymával.
A hússzeleteket megsózzuk, borsozzuk, és vastagon zsírral lekenve lerakjuk az edénybe.
A tetejére is bőven kenünk zsírt, majd kb. fél deci vizet öntünk alá.
Lefedve, lassú tűzön 3 órán át főzzük, közben az elfőtt nedvességet kevés vízzel pótoljuk.
Az így készült hús porhanyós, könnyen szeletelhető lesz. A pecsenyezsír különösen finom kenyérre kenve, de más ételekhez is felhasználható.

A kulcsos kalács tésztája
A langyos tej felében kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Hozzákeverjük a langyosra olvasztott vajat.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, az élesztős-vajas keveréket, a tojásokat és a maradék cukrot.
Alaposan kidolgozzuk, lágy, rugalmas tésztává dagasztjuk.
Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük.

Formázás – a „kulcsos” díszítés
A megkelt tésztát három részre osztjuk (3 kalács lesz).
Az egyes darabokat újra öt részre vágjuk: négy kisebb és egy nagyobb darabra.
A kicsikből kb. 30 cm hosszú rudakat sodrunk. Kettőt keresztben, kettőt hosszában teszünk a tepsi hátára, majd egymás alatt átcsavarjuk őket. A végeket hurokszerűen összekötjük.
Az utolsó, nagyobb darabot hosszú rúddá sodorjuk, ezzel körbefonjuk a kalácsot.
Óvatosan összenyomkodjuk a találkozási pontokat.
A formázott kalácsot felvert tojással átkenjük.
A tepsin még 20 percig pihentetjük, hogy újra megkeljen.

Sütés
Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A frissen sült kulcsos kalácsot a fojtott hússal együtt kínáljuk.

vissza a listára