Kapcsolódó műsor:
Tájak, Ízek, Hagyományok – Bede Róberttel
1. évad 7. rész
Elkészítés
A halat kívül-belül megtisztítjuk, majd gyufa vastagságúra beirdaljuk. A beirdalt halat jól bedörzsöljük sóval. A besózott halat kampós nyársra húzzuk. A kampó a hal belsejébe is több helyen beleakaszkodik a halhúsba, így fellógatva, füstölés közben nem esik szét. Külön erre a célra kialakított hordóba akasztjuk a halat. A hordó köré rakott tűz által belül kb. 270 fokos meleg keletkezik. A meleg füstben kb. 50 perc alatt készre sütjük a halat. A kész hal állaga puha, íze füstös lesz.
Kence elkészítése: a tejfölt összekeverjük a majonézzel és a préselt fokhagymával, és sóval, borssal ízesítjük.
Az elkészült halat kenyérrel és a fokhagymás kencével tálaljuk.