Gefilte fish kapros lencsesaláta

Elkészítés

A halfilét késes robotgéppel pépesítjük. A beáztatott, kinyomkodott kaláccsal, a macesszal, a hagymával, a tojással, fokhagymával, sóval, borssal elkeverjük, majd diónyi gombócokat formázunk belőle.

Egy fazék vízben alaplét készítünk a maradék hagymából, petrezselyemzöldből, répából, cukorból, sóból. Mikor a répa megpuhult, óvatosan bele tesszük a gombócokat, és puhára főzzük, majd kiszedjük a léből, és hagyjuk kihűlni.

A lencsesalátához a céklát apró kockákra vágjuk, majd olívaolajon megsütjük.
Közben egy másik edényben megdinszteljük a hagymát, majd rászórjuk a lencsét és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Sóval, borssal, fokhagymával, baharáttal és a felkarikázott chilivel fűszerezzük, majd félpuhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a megsült cékla háromnegyedét.
Mindig csak annyi vizet öntünk rá, amennyit elforrt.
Mikor a lencse megpuhult, mézzel és balzsamecettel ízesítjük, és pár percig még forraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot.
Tálalásnál a lencsére sűrű joghurtot kanalazunk, erre szórjuk a maradék céklát, majd ráhalmozzuk a gefilte fish-t, végül az egészet meghintjük sok friss petrezselyemmel.

Bodrogi (Fűszeres) Eszter receptje

(Fotó: Sándor Katalin)

vissza a listára