Elkészítés
A szárított vargányát fél liter forró vízbe áztatjuk fél órára. A vajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát. A sárgarépa, a fehérrépa és a zeller felét lereszeljük, és a dinsztelt hagymához adjuk. Felöntjük az alaplével és a szárított vargánya leszűrt áztatóvizével, a feldarabolt szárított gombát is beletesszük. A főzőléhez adjuk a babérlevelet és a borókabogyót, sózzuk, borsozzuk. Kb. 30 percig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. A babért és borókát eltávolítjuk, a mártást simára turmixoljuk.
Simára keverjük a tejfölt a mustárral és az étkezési keményítővel, hozzámerünk a forró zöldségmártásból, elkeverjük, majd megfelelő állagúra sűrítjük vele a szószt. Végül kellemesen édes-savanyúra ízesítjük cukorral, ecettel, a csemegeuborka levével. Az uborkát apró kockákra vágjuk, és a kapribogyóval, valamint reszelt citromhéjjal együtt a mártásba keverjük.
A zöldségek másik felét gyufaszál vastagságúra szeleteljük, és egy nagy, forró serpenyőben megpirítjuk, úgy, hogy ress maradjon. A mártásba keverjük. A gombát feldaraboljuk, és szintén nagyon forró serpenyőben megpirítjuk, kissé karamellizáljuk, majd amikor kezd levet engedni, a mártásba keverjük.