Havas Dóra baklavája

Elkészítés

Készítsünk elő egy 23×33 cm-es tepsit. A réteslapokat vegyük ki a fagyasztóból fél órával a sütemény készítése előtt.
A felengedett réteslapokat vágjuk a tepsi méretére. Takarjuk le őket nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
A magokat (mogyoró, dió) tegyük egy aprítógépbe. Miután közepes nagyságúra aprítottuk, reszeljük bele lime héjat.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzuk ki a tepsit.
Tegyünk bele egy réteslapot. Kenjük le vajjal, majd tegyük rá a következőt, azt is kenjük meg vajjal, így tovább, amíg négy réteslapot le nem tettünk. Szórjuk meg a dió egyötödével. Ez lesz a baklava alja.
Tegyünk rá 2 réteslapot, úgy, hogy mindegyik tetejét megvajazzuk, majd szórjuk rá a dió második ötödét. Nagyon fontos, hogy a rétegeket mindig lenyomkodjuk, így elkerülhetjúk hogy szétnyíljon sütéskor a baklava. Most ismét két vajazott réteslap és a dió harmadik ötöde következik. Ismét 2 lap, a dió negyedik ötöde, majd ismét 2 lap és a dió maradéka. A tészta tetejére – ugyanúgy, mint az aljára – a maradék 4 megvajazott réteslap kerül.

A tésztát vizes késsel vágjuk fel négy hosszú csíkra, majd vágjuk be ferdén, hogy rombuszokat kapjunk.

Süssük 60-75 percig, amíg aranybarna nem lesz.

A cukorsziruphoz azonos mennyiségű cukrot és vizet teszünk fel főni, (25 dkg cukorhoz 2,5 dl víz) . A végén hozzáadunk 1,5 dl mézet és egy lime héját is belefőzzük a lébe, majd a végén leszűrjük.

Ha kész a baklava, vegyük ki a sütőből, öntsük nyakon a sziruppal. Hagyjuk állni legalább 6 órán át, hogy a szirup beivódjon a rétegek közé.

vissza a listára