Házi baklava

Elkészítés

Egy kisebb edényben kb fél liter vizet teszünk a tűzre, és beleöntjük 20-25 dkg cukrot és szirupot készítünk belőle. Közben egy serpenyőben pisztáciát pirítunk. Egy tepsibe rétestésztát helyezünk, majd megkenegetjük olvasztott vajjal. Mikor a pisztácia megpirult kicsit félretesszük hűlni, majd ledaráljuk. Egy meglisztezett deszkán rányújtunk a készen vásárolt rétestésztára, kis élesztőt is tehetünk a liszthez, hogy még szebb legyen az eredmény. Az első réteget elhelyezzük a tepsiben, vajazzuk, és csinálhatunk kétfélét is, úgy, hogy a tészta egyik felére ráhalmozzuk a darált pisztáciát és a tészta másik felére a darált diót. Egy adag pisztáciát félreteszünk, hogy majd a tetejére is tudjunk szórni. A darált magok tetejét meghintjük sima- és vaníliás cukorral és fahéjjal. Újból megvajazzuk az olvasztott vajjal, hogy a következő tészta réteg alá is kerüljön. Majd az egész műveletsort újrakezdjük, a tésztát úgy is vajazhatjuk, hogy a tepsi tetejére tesszük a sodrófára tekert tésztát, és ahogy görgetjük le a sodrófáról, úgy vajazzuk közben a tésztát. A tetejét is megvajazzuk, megszórjuk a maradék pisztáciával és 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük. Ahogy a sütőből kivettük meglocsoljuk a sziruppal.

vissza a listára