Kapcsolódó műsor:
Tájak, Ízek, Hagyományok – Bede Róberttel
1. évad 8. rész
Elkészítés
A húst egy fazékba tesszük, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy az kb. kétszeres magasságban legyen a hús felett.
Feltesszük forrni, és mikor felforrt, azonnal levesszük a lángot alatta. Ekkorra össze is állt a tetején egy habréteg, amit leszedünk. Innentől szinte csak a legkisebb lángon szabad főzni.
Ha már habmentes, besózzuk, borsozzuk, beletesszük a fél vöröshagymát, a megtisztított leveszöldségeket, és hozzáadjuk a rozmaringot.
Lefedjük, beállítjuk alatta a lángot, és csak gyöngyözve főzzük. Ez kb. 3 óra, természetesen a hús puhaságától függően változhat.
Mindezek alatt elkészítjük a levesbetétet, a sült májgombócot.
A zsemléket beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A csirkemájat pépesre elkaparjuk.
Ezeket összekeverjük, majd hozzáadunk sót, borsot és az összevágott petrezselymet.
A tojásfehérjéket sózzuk, felverjük habnak, és óvatosan a masszához keverjük.
A zsírt felmelegítjük, és evőkanál segítségével a masszából mandula formákat szaggatunk bele. A májgombócokat ropogósra sütjük.
A kész levesből ha megfőttek, kivesszük a zöldségeket, majd később a húsokat és a levét átszűrjük.
Tálaláskor a húsdarabokkal, zöldséggel, májgombóccal megrakott tányérokba merjük a levest.