Királyok pitéje (galette des rois)

Elkészítés

A vajat és a cukrot habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a mandulalisztet és a sót, összekeverjük. Beledolgozunk egy egész tojást és a whiskey-t. A másik tojást szétválasztjuk, a fehérjét a masszába dolgozzuk, a sárgáját félretesszük. A masszát ½ órára a hűtőbe tesszük.

 

Az egyik leveles tésztát egy piteformába simítjuk. Rákanalazzuk a mandulás masszát, 1 cm peremet hagyva a tészta szélén. Elrejtünk egy egész mandulát a masszában. A tészta peremét hideg vízzel lekenjük, majd ráborítjuk a másik tésztakorongot és a széleket összenyomkodjuk. Egy éles késsel mintát rajzolunk a felső tésztarétegre.

 

A félretett tojássárgáját 1 evőkanál hideg vízzel kikeverjük és lekenjük vele a sütemény tetejét. ½ órára a hűtőbe tesszük. Kivesszük, újra lekenjük és kis nyílásokat vágunk a tésztába, hogy kiszökhessen a gőz. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és a 35 perc alatt aranybarnára sütjük a süteményt. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni. szeletelés előtt. A hagyomány szerint az lesz a napkeleti király, aki a süteménybe rejtette mandulaszemet megtalálja.

vissza a listára

Cookie Beállítások