Kapcsolódó műsor:
Véletlenül Vega – A Világ Legfinomabb Zöldséges Ételei
1. évad 11. rész
Elkészítés
Előkészítünk egy tálat, ráhelyezünk egy sima szűrőt. A szűrőt kibéleljünk egy tiszta pelenkával, muszlinkendővel, vagy bármilyen más tiszta anyaggal, akár konyharuhával. Beleöntjük a joghurtot. Egy fakanalat, vagy evőpálcikát keresztbe helyezünk egy tálon, vagy kancsón, majd erre rákötjük az anyag négy csücskét – úgy nézzen ki, mint egy kisebb batyu. Azonnal fogjuk látni, ahogy elkezd belőle kicsöpögni a vizes savó. Hűtőbe (vagy hűvösebb időben ablakpárkányra) állítjuk, és legalább 24 óráig csepegni hagyjuk. Ha tovább hagyjuk így, akkor egyre szilárdabb lesz az állaga. 72 óra után például helyes kis gombócokat tudunk belőle formázni, utóbbi csattos üvegben, olívaolajjal felöntve egy hétig is eláll. Fél kiló 24 órán csepegtetett joghurtból 15 dkg labneh lesz. Tálaláskor jó minőségű olívaolajat locsolunk rá, majd megszórhatjuk finomra aprított zöldfűszerekkel.