Laz Böregi

Elkészítés

Forraljuk fel a cukrot és citromlevet 350 ml vízzel, hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a muhallebit, ami egy török puding. Egy lábasban keverjük csomómentesre a krém hozzávalóit a vaj és a vaníliás cukor kivételével. Közepes lángon folyamatosan kevergetve melegítsük addig, amíg pudingsűrűségűvé nem válik. Ekkor zárjuk el a lángot és keverjük bele a vajat, valamint a vaníliát. Tegyük félre, hogy egy kicsit hűljön (de fontos, hogy ne hűljön hidegre, mert akkor nehezen lehet majd kenni!)
Olvasszuk meg a 150 gr vajat! Vegyünk egy 35×40 cm-es tepsit és béleljük ki 1 réteg tésztával, kenjük meg az olvasztott vajjal, majd jöhet rá a következő szint tészta. Rétegezzünk egymásra 10-15 lap tésztát. Öntsük rá a pudingot, terítsük el egyenletesen egy spatulával és ha igazán klasszikus fekete-tengeri receptet szeretnénk készíteni, akkor szórjunk a puding tetejére fél kk őrölt feketeborsot. Pakoljuk rá a többi tésztalapot is, mindegyiket (a legfelsőt is) megkenve a vajjal. Egy éles késsel, óvatosan vágjuk fel kockákra az édességet. (sütés után már nem lehetne, mert széttöredezne a tészta). Süssük 45-50 percig 190 fokon, amíg a felső tésztaréteg aranybarna nem lesz. Amint kivesszük a sütőből, öntsük le a sziruppal és hagyjuk kihűlni, azalatt az idő alatt a nedvességet magába fogja szívni!

vissza a listára