Lengyel töltött káposzta

Elkészítés

Egy nagy lábosban vizet forralunk, majd amikor felforrt beleteszünk 1 evőkanál sót. A káposzta torzsáját kivágjuk. Az egész káposztafejet a lobogó vízbe tesszük. A káposztaleveleket egyenként leszedjük, ahogy elkezdenek leválni a fejről – levelenként kb. 2 percig főzöm, hogy rugalmasak legyenek, de semmiképp ne főjön szét. Összesen 18-20 ép levélre lesz szükség.

Közben elkészítjük a húsos tölteléket: a hagymát durvára vágjunk. Egy közepes serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat rádobjuk a durvára vágott hagymát és fokhagymát. Közepes lángon 15 percig pároljuk. Áttesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a fogkeményre főtt rizst, a darált húst. Majorannával, sóval és borssal fűszerezzük. Kézzel összegyúrjuk és a kihűlt káposztalevelekbe töltjük.

A töltött batyukat egy lábasba tesszük szorosan, lefedjük a maradék káposztalevelekkel, felöltjük alaplével és puhára főzzük.

A paradicsomszószhoz a serpenyőbe, amiben a tölteléket készítettük, vajat teszünk. Ezen lepirítjuk a lisztet és a paradicsompürét, majd felöntjük az alaplével. Simára keverjük és hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot. Sóval, borssal és egy kevés cukorral vagy mézzel ízesítjük. Sűrűre főzzük, majd a megfőtt batyukat áthelyezzük a paradicsomszószba és összemelegítjük.

Változat: a paradicsomszószba szokás mazsolát is főzni, ettől édeskésebb, izgalmasabb szószt kapunk.

Egy nagy lábosban vizet forralunk, majd amikor felforrt beleteszünk 1 evőkanál sót. A káposzta torzsáját kivágjuk. Az egész káposztafejet a lobogó vízbe tesszük. A káposztaleveleket egyenként leszedjük, ahogy elkezdenek leválni a fejről – levelenként kb. 2 percig főzöm, hogy rugalmasak legyenek, de semmiképp ne főjön szét. Összesen 18-20 ép levélre lesz szükség.

Közben elkészítjük a húsos tölteléket: a hagymát durvára vágjunk. Egy közepes serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat rádobjuk a durvára vágott hagymát és fokhagymát. Közepes lángon 15 percig pároljuk. Áttesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a fogkeményre főtt rizst, a darált húst. Majorannával, sóval és borssal fűszerezzük. Kézzel összegyúrjuk és a kihűlt káposztalevelekbe töltjük.

A töltött batyukat egy lábasba tesszük szorosan, lefedjük a maradék káposztalevelekkel, felöltjük alaplével és puhára főzzük.

A paradicsomszószhoz a serpenyőbe, amiben a tölteléket készítettük, vajat teszünk. Ezen lepirítjuk a lisztet és a paradicsompürét, majd felöntjük az alaplével. Simára keverjük és hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot. Sóval, borssal és egy kevés cukorral vagy mézzel ízesítjük. Sűrűre főzzük, majd a megfőtt batyukat áthelyezzük a paradicsomszószba és összemelegítjük.

vissza a listára