Madártej sós karamell öntettel Havas Dórától

Elkészítés

A madártejhez szétválasztjuk a tojásokat. (fehérjéből lesz a hab, a sárgája a sodóba kerül)
Meghámozzuk a narancsokat, majd gondosan kivágjuk a filéket. Fontos, hogy ne maradjon hártya a filén. A szeleteket megcukrozzuk, tepsibe tesszük, majd elkezdjük grill fokozaton sütni.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el kemény habbá verni, majd hozzáadjuk a két evőkanál porcukrot, és ezután verjük teljesen keményre.
A tojássárgáját egy csipet sóval és a cukorral keverjük jó habosra, reszeljünk bele narancshéjat ízlés szerint és egy csipet kardamomot. Közben egy kis lábasban a tejet és a tejszínt keverjük össze.
A tejszínes tejhez adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait, kezdjük el hevíteni, majd forraljuk fel, és kanállal szaggassuk bele a tojáshabból a formázott galuskákat. Két-három percig főzzük, majd óvatosan fordítsuk meg újabb két-három percre. Ezután már szedhetjük is ki egy üres tálba. A tejet ezután folyamatos keverés közben adjuk hozzá kis adagokban a sárgájához.

Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg szépen be nem sűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük a tetejére a galuskákat, és az egészet rakjuk be a hűtőbe legalább 2-3 órával azelőtt, hogy tálalni szeretnénk.

A sós karamellhez egy edényben elkezdjük karamellizálni a cukrot. Amikor teljesen felolvadt, beledobjuk a vajat. Addig kevergetjük, míg egynemű masszát nem kapunk. (Vigyázzunk, nehogy megégjen, amennyiben szükséges, húzzuk le a főzőlapról!) Ha összeállt a karamell a vajjal, felöntjük a tejszínnel és belekeverjük a sót is. Vegyük figyelembe, hogy ahogy hűl, úgy sűrűsödik a karamell, tehát célszerű közvetlen fogyasztás előtt készíteni.

vissza a listára