Mákos guba

Elkészítés

A darált mákot porcukorral összekeverjük. A kifliket felszeleteljük és ha nem szikkadtak, tepsire tesszük és amíg felfűt a sütő betesszük – vigyázva, hogy nehogy megégjenek, csak annyi a cél, hogy kissé kiszáradjanak.

 

A tejet közepes lábosban felmelegítjük, beletesszük a vanília kikapart magjait és a vaníliarudat is. A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, egy kevés meleg tejet keverünk hozzá, majd a tojásos keveréket visszaöntjük a lábasba a tejhez. Sűrűn kevergetve, közepes lángon addig főzzük, amíg egy kicsit elkezd sűrűsödni.

 

Egy hőálló tál aljára egy réteg kiflit teszünk, meglocsoljuk a vaníliasodóval és megszórjuk cukros mákkal. Ezt addig folytatjuk, amíg elfogynak a kiflik. A tetejére vajdarabokat teszünk és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük a mákos gubát.

 

Közben a maradék sodót felmelegítjük, 1 evőkanál kukoricalisztet elkeverünk 2 evőkanál sodóval csomómentesre, majd a sodóhoz adjuk és felfőzzük és reszelünk bele egy kevés narancshéjat. A kész gubára kanalazunk belőle közvetlenül fogyasztás előtt.

vissza a listára