Mákos pogácsa moldvai módra

Elkészítés

A tészta elkészítése:
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és az ecettel vagy citromlével eloltott szódabikarbónát.
Fokozatosan add hozzá a meleg vizet, és dagassz belőle puha, de nem ragadós tésztát.
Hagyd a tésztát pihenni 30 percig, nedves konyharuhával letakarva.
A töltelék elkészítése:
Egy turmixgépben vagy kávédarálóban őröld meg a mákot finom porrá.
Keverd össze a darált mákot a cukorral.
A pogácsák formázása:
Oszd a tésztát egyenlő részekre.
Nyújtsd ki mindegyik részt vékony lappá.
Töltsd meg a mákos töltelékkel a lapokat, majd sodord fel őket szorosan.
Vágd fel a rudakat kb. 2-3 cm-es darabokra.
Sütés:
Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon.
Sütögesd a pogácsákat mindkét oldalukon aranybarnára.
A szirup:
Egy lábasban forralj fel 250 ml vizet és 200 g cukrot addig, amíg sűrű szirupot nem kapsz.
Tálalás:
Vegyed ki a pogácsákat a serpenyőből, és mártsd forró szirupba.
Melegen vagy langyosan tálald.
Tippek:
A gazdagabb íz érdekében a vizet helyettesítheted meleg tejjel.
Ha szeretnéd, reszelt citrom- vagy narancshéjjal dúsíthatod a tésztát.
Hagyományos módon, parázson is sütheted a pogácsákat.

vissza a listára