Mákosguba torta

Elkészítés

ELKÉSZÍTÉS: A gubához a tejet és a tejszínt forráspontig hevítjük. Közben a tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd belekanalazzuk a forró tejet óvatosan, hogy a tojást ne kapja össze. Az egészet visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a vajat és a vaníliát, majd sűrűre főzzük. A kifliket felszeleteljük (ha nem szikkadt, ezután a sütőben kissé kiszárítjuk), egy tálba tesszük és leöntjük a kész sodóval. Megszórjuk darált mákkal, összekeverjük és 22 cm-es tortaformába nyomkodjuk.180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 25 percig sütjük. Ezután kivesszük, hagyjuk kihűlni, és megkenjük narancslekvárral. A krémhez ismét először sodót készítünk, kicsit másképp, mint az előbb. A tejet forráspontig hevítjük, közben a tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd belekanalazzuk a forró tejet óvatosan, hogy a tojást ne kapja össze. Az egészet visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a vajat és a vaníliát, majd sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Közben habbá verjük a tejszínt. A kihűlt sodóhoz adjuk a zselatint, csomómentesre keverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tejszínhabot. A krémet a gubára simítjuk, és az egészet a hűtőbe tesszük legalább 3 órára, de lehetőleg egy egész éjszakára. Tálaláskor mézet csorgatunk a tetejére, és darált mákkal díszítjük.

vissza a listára