Málnás opera szelet

Elkészítés

A piskótához a sütőt 220 fokra előmelegítjük.

Egy sütőtepsit (33×40 cm) leterítünk sütőpapírral, amit vajjal bekenünk vékonyan.

A tojásfehérjét felverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot és kemény, fényes habot verünk. Felhasználásig félretesszük.

 

A mandulalisztet és a porcukrot összekeverjük és a robotgép keverőtáljába tesszük. Hozzáadjuk a tojásokat és az egészet duplájára felverjük. Hozzákeverjük a lisztet, majd óvatosan összeforgatjuk a fehérje habbal. Az előkészített tepsire simítjuk és forró sütőben 12 percig sütjük, amíg a közepén is ruganyos lesz a piskóta. Kivesszük a sütőből, kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

 

A csokoládé krémhez a tejszínt forráspontig hevítjük, az összedarabolt csokoládéra öntjük és simára keverjük, amíg a csokoládé felolvad és fényes krémet kapunk. Szobahőmérsékleten félretesszük felhasználásig.

 

A vajas krémhez a tojássárgákat a robotgép keverőtáljába tesszük. A cukrot a vízzel 110 Celsius foki hevítjük – sűrű, átlátszó szirupot készítünk. Bekapcsoljuk a robotgépet, felverjük a tojássárgáját, majd a vékony sugárban hozzácsorgatjuk a forró szirupot – közben folyamatosan dolgoztatjuk a habverőt. Addig verjük, amíg a tojássárgája duplájára dagad és krém-szerű lesz. Darabokban beledolgozzuk a vajat és hozzáadjuk a vaníliát is.

 

A sütemény összeállítása: a piskótát keresztben kettévágjuk, majd mindkét darabot vízszintesen is elvágjuk, így 4 lapot kapunk. Az első lapra málnalekvárt kenünk, majd rákenjük a vajas krém felét rátesszük a következő piskótát, erre rákenjük a csokoládékrémet és a csokoládéra egy vékony réteg málnalekvárt. A következő piskóta lapot ismét megkenjük málnalekvárral és vajas krémmel, majd ráborítjuk a legfelső piskótát is. A süteményt legalább egy órára a hűtőbe tesszük.

 

A csokoládémázhoz egy hőálló tálba tesszük az apróra tört csokoládét, a kockára vágott vajat, és a tejszínt, majd vízgőz felett, alacsony fokozaton az egészet felolvasztjuk. Levesszük a gőzről, simára keverjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Kivesszük a hűtőből a süteményt, bevonjuk a mázzal a tetejét, és újra visszatesszük a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Tálalás előtt levágjuk az opera szelet széleit, majd felszeleteljük. A szeleteket egy-egy szem málnával díszítjük.

vissza a listára