Kapcsolódó műsor:
Véletlenül Vega – A Világ Legfinomabb Zöldséges Ételei
1. évad 10. rész
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 220C fokra (alul/felül). A burgonyát meghámozzuk, a kisebb szemeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat félbevágjuk. Összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, majd egy nagy, sütőpapírral lefedett tepsi egyik felér szórjuk. 15 percig sütjük. Közben meghámozzuk és felkockázzuk a karalábét, félhold darabokra szeleteljük a cukkinit, és nagyobb darabokra vágjuk a karfiol levelét, és bármilyen más megmaradt zöldséget. Ezeket is összeforgatjuk olívaolajjal. Amikor letelt a 15 perc, és a burgonya félig megsült, kivesszük a tepsit (kesztyűvel, mert forró!), és a másik felére szórjuk a többi zöldséget. Visszatesszük, és 20 percig sütjük. Ezalatt minden megpuhul, és megpirul (a levélfélék, pl. karfiol levele, vagy káposzta enyhén meg is éghet). Miközben sülnek a zöldségek, elkészítjük a fűszeres mártást: egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olajat. Beletesszük a finomra aprított hagymát, fokhagymát és gyömbért, üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a fűszereket, pár másodpercig pirítjuk, majd felöntjük 4 dl vízzel. Beletesszük a napraforgómagot, sózzuk, és fedő alatt 15 percig főzzük. Ekkor botmixerrel kissé pépesítjük (a hagymától és a szotyitól besűrűsödik). Hozzáöntjük a tejszínt, pár percig erős lángon fözzük. Ekkor hozzáadjuk az összes megsütött zöldséget, valamint esetleg 10-15 dkg fagyasztott zöldborsót. Óvatosan átkeverjük, és levesszük a tűzről. A joghurtot simára keverjük, hozzáadunk néhány evőkanállal a forró szószból, simára keverjük, majd visszaöntjük a raguba, és elkeverjük. A joghurttal már semmiképpen nem főzzük tovább, mert akkor kicsapódna. Tálaláskor vékonyra szeletelt újhagymát és ha van, friss koriandert szórunk, adhatunk hozzá extra joghurtot. Ha csak felnőtteknek készül, akkor eleve főzhetjük csípősre, ha gyerekek is esznek belőle, akkor chili nélkül főzzük, tálaláskor viszont adunk hozzá chiliszószt, vagy chilit.