Marhapofa ceruzababbal, gratinírozott gyökérzöldségekkel

Elkészítés

A szalonna zsírját kiolvasztom és az alaposan sózott, borsozott marhapofákat megpirítom benne. A hús kiveszem az edényből és a visszamaradt zsiradékban cukrot karamellizálok.
Ebbe teszem bele a paradicsompürét, 1 db sárgarépát, 1 db gyökeret, vöröshagymát és fokhagymát. Zsályával és rozmaringgal fűszerezem, felöntöm a vörösborral, majd a húst visszateszem a lébe. Puhára párolom. A mártásból a húst kiveszem, leszűröm és ha szükséges kevés barnára pirított liszttel besűrítem. A maradék, karikázott gyökérzöldségeket szintén karikára vágott burgonyával összeforgatom, sózom, borsozom.
Vajazott tepsibe terítem, majd felöntöm felvert tojás, tejszín és tej keverékével. 160 fokos sütőben készre sütöm. Tálaláskor a formára vágott sült zöldségekre teszem a szeletelt marhahúst. Leöntöm a mártással és vajban pirított ceruzababot adok mellé.

(Fotó: Sándor Katalin)

vissza a listára