Narancslekvár

Elkészítés

A lekváros üvegeket elmosom, majd 110 fokos sütőbe teszem a tetőkkel
együtt. A pektinből, a cukrból és a vízből pactin base-t főzök 80 fokig. A
narancslevet a bergamotlével kicsit megmelegítem, beleteszem a
citromnád darabokat, lefedem, 20 percig infuzionálom. A réz lekvárfőző
üstbe mérem a 2000 g cukrot, ráöntöm a citromnádas bergamotos
narancslevet, elkezdem főzni, forrás után lehabozom, időnként cukorfok
mérővel mérem, hogy hány fokos, 63 brix foknál hozzáteszem a
pektin bas-et, majd újraforralom, 65 brix fokig főzöm. Szószadagaolóval,
vagy kancsóból a forró üvegekbe töltöm, ráteszem a forró tetőt
és fejjel lefelé fordítom, legalább 10 percig úgy hagyom, majd
visszafordítom.

A citromnádat el lehet hagyni, lehet infuzionálni karácsonyi fűszereket
helyette, fahéjrúd, csillagánizs, szegfűszeg, a bergamot
helyett is lehet narancslé.

Eszközök, amiket viszek:
– gázzsámoly
– mini gázpalack
– forraló edény
– habverő, spatula
– szószadagoló, kancsó
– 30 db lekváros üveg tetővel
– refraktométer
– hajlított kenőkés
– habozó szűrő kanál
– nagy merőkanál
– mini márványlap a minta lehűtéséhez

vissza a listára