Pavlova citromos túróval és gyümölcsökkel

Elkészítés

Habcsók

Keverjük össze a cukrot a keményítővel. A tojásfehérjét egy csipet sóval addig verjük, amíg könnyű, áttetsző habot nem kapunk.

Amikor a könnyű hab kialakult, fokozatosan adjunk hozzá egy evőkanál cukrot (a keményítővel összekeverve). Vigyázat – ne adjuk hozzá a következő kanálnyit, amíg az előzőleg hozzáadott cukor el nem olvadt.

Addig keverjük/verjük, amíg fehér, fényes habot nem kapunk, amely nem válik le a keverő/mixer lapátjairól.

Adjuk hozzá az ecetet, majd keverjük még néhány másodpercig (az ecet azért van, hogy a belseje habos legyen).

Helyezzünk sütőpapírt egy tepsire (a sütővel egy tálcára).

Egy tál, fedő vagy tál segítségével ceruzával rajzoljunk egy 20-25 cm-es kört.

A habcsókot egy kerek sütőzacskóba tesszük, majd függőleges helyzetből, a tálcára merőlegesen egymás mellé formázzuk a habcsókokat – nem kell, hogy átfedjék egymást, sőt ne is érintsék egymást, mert a sütőben megnő a térfogatuk.

A körön belül egy újabb habcsók kört készítünk, majd még egyet kívülről.

Miután elkészítettük a három sort, még két sort készítünk, de a külső sor fölé és a belső sor fölé – a középső sor helye lesz az, amire a krémet rakjuk.

A habkoszorút 110 fokra előmelegített sütőben 1 óra 30 percig sütjük. Ha gázzal működő sütőnk vagy hőfokmérő nélküli tűzhelyünk van, állítsuk a sütőt a legalacsonyabb hőmérsékletre, és a habcsókot nyitott sütőben, nagyon enyhén, az ajtót egy fakanállal résnyire nyitva tartva süssük meg.

A habcsók sütése után ne nyissuk ki a sütő ajtaját, és hagyjuk a habcsókot a sütőben kihűlni – ez a lépés nagyon fontos, mert ha a habcsókot sütés után azonnal kivesszük, a hideg levegővel érintkezve megreped.

Citromos túró

Keverjük össze a cukrot a tojásokkal és a citrommal, tegyük alacsony hőfokra, amíg a cukor elolvad, majd adjuk hozzá a vajat.

Díszítsük tejszínhabbal, citromtúróval és gyümölcsökkel.

vissza a listára