Kapcsolódó műsor:

Véletlenül Vega – A Világ Legfinomabb Zöldséges Ételei
1. évad 13. rész
Elkészítés
Előkészítjük a rizst: a rizst egy nagy keverőtálban alaposan, folyamatos keverőmozdulatokkal átböblítjük, majd leszűrjük, és tiszta vízben többszörösen átöblítjük, addig, amíg az öblítővíz nem válik szinte teljesen áttetszővé. Egy nagy, 5 literes lábasban vizet forralunk, hozzáadunk 4 dkg sót, majd beletesszük a leöblített rizst. Megvárjuk, hogy a víz újra forrjon, a rizst néha megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a szemek. Erős lángon, kb. 8-10 percig előfőzzük, akkor jó, amikor a külseje már kissé megpuhult, de a közepe még kemény. Leszűrjük, és lemossuk hideg vízzel, majd egy konyharuhán kiterítjük száradni. A rizs kb. negyedét összekeverjük a joghurttal és a beáztatott sáfrány felével. Egy lábasban olajat hevítünk, és erre szórjuk a joghurtos rizst, nagyon szorosan lenyomkodjuk. Néhány percig pirítjuk, ez lesz a ropogós réteg. A maradék előfőzött rizs felét lazán erre a rétegre halmozzuk, majd arra rákanalazzuk a lecsót. Következik a rizs másik fele, kissé piramis-szerűen halmozzuk, tehát ne érjen a lábas falához. Fakanállal négy lyukat “fúrunk” a rizs tetejébe, ebbe öntjük a maradék sáfrányt, és a vajat, ami beleolvad. Szorosan lefedjük konyhai papírtörlővel és fedővel, majd kb. 15 percig gőzöljük. Néhány percet várunk, majd fejjel lefelé egy tálra borítjuk, hogy a ropogós réteg kerüljön a tetejére.